Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Státní zástupkyně podala obžalobu na zbrojaře Rudolfa, skladoval munici v kravíně

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Ústí nad Orlicí - Státní zástupkyně podala obžalobu na spolumajitele společnosti Multiagro Martina Rudolfa. Ten podle policie skladoval bez povolení výbušniny v areálu ve Slatině, který byl původně zkolaudován jako kravín pro zemědělské účely. Za nedovolené ozbrojování Rudolfovi v případě odsouzení hrozí dva až osm let vězení. Píše o tom dnes zpravodajský web Českého rozhlasu s odvoláním na informace okresní státní zástupkyně Ústí nad Orlicí Aleny Provazníkové. Policie ukončila vyšetřování zbrojaře Rudolfa na začátku března.

"Mohu potvrdit, že k Okresnímu soudu v Ústí nad Orlicí byla v souvislosti s provedenou kontrolou ve skladu zbraní a střeliva ve Slatině podána obžaloba na fyzickou osobu pro zločin nedovoleného ozbrojování," sdělila webu Provazníková.

"O obžalobě víme. Ale došlo k určitému právnímu zmatku kvůli novelizaci zákona o zbraních," řekl webu Rudolfův advokát Jiří Teryngel. Podle jeho slov má zbrojař povolení k obchodování s vojenským materiálem. V rámci tohoto povolení nakoupil vojenský materiál, kde byly i nálože výbušnin, které považoval za munici. Policie je ale považuje za výbušniny, pro jejichž uložení a obchodování neměl Rudolf povolení báňského úřadu. "Já tvrdím, že ho nepotřeboval," dodal Teryngel, podle kterého spor před trestní soud nepatří.

Média v minulosti uvedla, že se v areálu nelegálně nacházel například semtex a trhavina Perunit. Úřady při kontrole v roce 2015 zjistily, že z pěti prověřovaných objektů byl jeden zcela vyklizen, ve čtyřech byly skladovány zbraně a střelivo bez příslušného kolaudačního rozhodnutí. Policie ze Slatiny odvezla osm nákladních aut zbrojního materiálu. Podle Martina Rudolfa zabavila asi 20 tun materiálu, konkrétně ženijní náloživo, jehož součástí je semtex, bleskovice a ženijní táhlé nálože.

Po dlouhých jednáních s úřady Rudolf loni získal souhlas stavebního úřadu ve Vysokém Mýtě se změnou užívání objektů. Povolil takzvanou rekolaudaci pěti budov původně určených pro zemědělskou výrobu na sklad vojenského materiálu.

Témata:  Multiagro výbušniny soudy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy