reklama

Podle žaloby se Hušák choval v roli šéfa Sazky jako "diktátor" a v podstatě může za krach společnosti. Potíže Sazky odstartovala stavba multifunkční arény, která vznikla pro mistrovství světa v hokeji v Praze před 11 lety. Původní odhad její ceny 2,75 miliardy se vyšplhal na devět miliard korun. Podle sportovní unie byla celá stavba financována z cizích zdrojů, což vedlo k zadlužení Sazky a jejímu pozdějšímu pádu.

Sportovní svaz si v žalobě stěžoval na to, že jako většinový akcionář neměl dostatečné informace o hospodaření loterijní společnosti.

Hušák podle žaloby také vyplácel mimořádně vysoké odměny nebo plýtval penězi za marketingové a poradenské služby. Za další nepřiměřené náklady žaloba označila útraty za soukromé letadlo, osobního řidiče, kuchaře, sekretářky nebo nákupy pozemků, vinařství či objektů za desítky milionů korun. Peníze Hušák vynakládal podle žaloby přesto, že firma už byla v krizi, protože nezvládala splácet úvěry na výstavbu arény.

Soud se ztotožnil s původním verdiktem, který žalobu zamítl jako nedůvodnou, jelikož se sportovní unii nepodařilo prokázat, jak Hušák sportovcům poškodil pověst a způsobil jim škodu. "I my máme za to, že petit omluvy neodpovídá skutkovým tvrzením," uvedl předseda senátu Jiří Čurda.

Obě strany spolu vedou další spor, v němž sportovní unie chce po Hušákovi 951 milionů jako náhradu škody a ušlý zisk. Tímto případem se bude zabývat specializovaný senát zaměřený na škody způsobené jednatelem společnosti. Jednání zatím nebylo nařízeno.

Podle Hušákovy advokátky Kláry Samkové nejsou po dnešním verdiktu projevy nadšení na místě. "Myslím si, že zatím nebudeme slavit a když tak přiměřeně," řekla novinářům. Advokát ČUS Aleš Rozehnal byl z rozsudku zklamaný. Potěšilo ho však tvrzení soudu, že Hušák zkresleně informoval akcionáře o skutečném ekonomickém stavu Sazky, o což mimo jiné půjde ve druhé kauze o náhradu téměř miliardové škody. "Je to podpůrný argument," podotkl Rozehnal.

ČSTV byl většinovým vlastníkem základního kapitálu Sazky v hodnotě zhruba 2,1 miliardy korun. Po krachu firmy svaz za akcie získal 29 milionů korun. Konkurz na Sazku byl vyhlášen koncem května 2011. Firmu získaly skupiny PPF a KKCG, které ve výběrovém řízení nabídly nejvyšší částku 3,81 miliardy korun.