Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senát asi schválí úmluvu o potírání terorismu

Senát Parlamentu ČR
Senát Parlamentu ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Senát nejspíš schválí bez výhrad úmluvu Rady Evropy o prevenci terorismu z roku 2005, kterou Česko podepsalo teprve loni jako poslední ze zemí EU.

Doporučily mu to jeho výbory zahraniční i ústavně-právní. Požadovaná opatření už ČR má zapracována zejména v trestním zákoníku či zákoně o mezinárodní justiční spolupráci, řekl dnes ČTK předseda ústavně-právního výboru Miroslav Antl (za ČSSD).

Smluvní státy by podle úmluvy měly trestat veřejné podněcování k terorismu, nábor a výcvik teroristů či jejich financování. Česko to má upraveno mimo jiné postihem propagace a podpory terorismu. Úmluva počítá také s ochranou, odškodněním a podporou obětem terorismu.

Úmluva rovněž předpokládá, že smluvní státy by neměly odmítat žádosti o vydání teroristů s poukazem na to, že se dopustili politicky motivovaného trestného činu. Úmluva v této souvislosti umožňuje smluvním zemím vyhradit si výjimku, kterou by mohly uplatnit ale individuálně podle konkrétního případu.

Dodatek k úmluvě z roku 2015 počítá s postihem spolčení za účelem terorismu, vycestování do zahraničí za účelem terorismu včetně jeho financování a organizace. Český právní řád toto jednání výslovně neupravuje. Organizování vycestování bude ale trestné jako účastenství ve formě organizátorství k trestnému činu podpory a propagace terorismu.

Horní komora by měla o úmluvě rozhodnout za tři týdny, pak bude nutné vyčkat i na předpokládaný souhlas Sněmovny. Dolní komora by měla úmluvu začít projednávat na schůzi, která začne příští týden.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky terorismus

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:20

Evropské státy chtějí vrátit na Ukrajinu muže podléhající branné povinnosti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy