Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud potvrdil zamítnutí žaloby Německého řádu, Bouzov patří státu

Hrad Bouzov
Hrad Bouzov
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Olomouc - Německý řád opět neuspěl s žalobou na stát, kterou se domáhal navrácení hradu Bouzov. Dnes ji zamítl odvolací Krajský soud v Olomouci. Kauza ještě patrně nekončí, řád zvažuje dovolání k Nejvyššímu soudu.

Bouzov byl založen na počátku 14. století. Řád německých rytířů (od roku 1929 Německý řád) jej získal na konci 17. století. V držení řádu zůstal hrad do října 1938, kdy ho nacisté zkonfiskovali a spolu s dalším řádovým vlastnictvím předali do německé správy. Hrad získal šéf SS Heinrich Himmler, v době okupace byl Bouzov sídlem přepadového oddílu SS. Po válce byl Bouzov konfiskován a od roku 1945 je majetkem státu. Německý řád o hrad usiluje od roku 1998.

Hlavním důvodem zamítnutí žaloby bylo podle soudu to, že předmětné věci byly zkonfiskovány na základě Benešových dekretů německé společnosti, která je tehdy vlastnila, proto se na něj zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi nevztahuje. V řízení bylo podle soudu prokázáno, že řád byl v roce 1939 zrušen.

Žaloba na Národní památkový ústav (NPÚ), který hrad odmítl v květnu 2014 vydat v rámci církevních restitucí, není podle dnešního rozhodnutí soudu důvodná. Stejný verdikt vydal již loni v srpnu olomoucký okresní soud.

Podle soudkyně Ivany Pikalové okresní soud zcela správně vedl řízení a napadený rozsudek je přezkoumatelný. "Okresní soud provedl všechny potřebné důkazy, vyložil správně zákon o majetkovém vyrovnání a aplikoval přitom judikatury z předchozích sporů," uvedla soudkyně.

Dokazování bylo podle právníků NPÚ velmi náročné, spis čítá přes 4000 stran a bylo potřeba kvůli nim projít řadu archivů. Šlo především o historickou rešerši, ve kterém hledali důkazy o vlastnické situaci v období těsně před válkou, po válce a na začátku 50. let minulého století. "Jsme velice rádi, že i odvolací soud dospěl k závěru, že nárok na vydání hradu Bouzov Německým rytířům nepřísluší. Žalovanému se podařilo vyvrátit v řízení všechna tvrzení, často zcela nepravdivá, vesměs však účelová, kterými se snažil Německý řád přesvědčit soud o svém nároku," řekl novinářům Petr Wünsch, právní zástupce NPÚ.

"Jsme teprve u druhé instance a v tento okamžik musíme vyčkat písemného vyhotovení rozsudku. Poté zvážíme další kroky, zda budeme podávat dovolání," uvedla právní zástupkyně řádu Lenka Charvátová.

Témata:  Hrad Bouzov církevní restituce soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy