reklama

Kromě horníků, kteří vyfárali z poslední směny, dnes ráno na šachtu ve Staříči přicházely desítky dalších zaměstnanců vyřídit si formality při odchodu ze zaměstnání a odevzdat pracovní věci. Mnozí nadávali na bývalé i současné vedení OKD, na politiky i média.

Do dolů na Karvinsko přejít nechtěli, zdůvodňovali to hlavně mizivou perspektivou. Mnozí z nich už mají novou práci. "Do insolvenční firmy, která nemá žádnou jistotu? Oni můžou 15. dubna zbankrotovat. Kdo tam půjde? Takže my máme už robotu najitou. Já už v pondělí nastupuju do Tatry," řekl jeden z horníků. Jiný havíř řekl, že si chce najít práci v cizině, protože v Česku jsou výdělky špatné. Například Pavel Lembard ČTK řekl, že dělá kurz a pak po 25 letech v dole úplně změní obor: půjde do zdravotnictví.

"Horník zvládne všechno, kam půjde," řekl Josef Březina, který v dole pracoval 30 let. Má něco vyhlídnutého, ale ještě není rozhodnutý. Výhodou lidí, kteří pracovali v dole, je podle něj to, že se dokážou přizpůsobit i nejnáročnějším podmínkám.

Jan Trenik, který má odfáraných 23 let a z toho na Paskově dělal přes deset, řekl, že to nejhorší prožil, když ho nový majitel vyhazoval z havířského bytu, a tak to, že končí šachta, ho nerozhodí. Řekl, že na budoucnost se začal připravovat, když viděl, jak se hospodaří s majetkem. "Tak jsem si trošku nahrabal do štrozoku takříkajíc, do peřiny, a nějaký pátek z toho vyžiju, takže uvažuju, zda půjdu do předdůchodu. Nebo uvidím, prostě nedělám si s tím hlavu," řekl.

Ve dvou šachtách Dolu Paskov - Staříči a Chlebovicích - pracuje kolem 1300 lidí. Celkem má Důlní závod 3, jak se Důl Paskov poslední více než dva roky nazýval, zhruba 1500 zaměstnanců, patří do něj například i úpravna uhlí v Paskově. Zhruba 300 pracovníků v dole zůstane, budou se podílet na útlumu a přípravě technické likvidace. Téměř 200 pracovníků převede OKD na šachty v karvinské části revíru a 1030 lidem dnes pracovní poměr ve firmě skončí.

OKD chtělo na Karvinsko převést mnohem více lidí, hovořilo o 500 pracovníků. Více než 183 jich ale nemělo zájem a nepřesvědčil je k tomu ani bonus 80.000 korun. Vadilo jim například delší dojíždění. Firma tak nyní desítky pracovníků shání i prostřednictvím úřadu práce.

Paskov byl posledním činným dolem v ostravské části někdejšího Ostravsko-karvinského revíru. Důlní závod 3 k dnešnímu dni zanikne. Jeho majetek, práva, pohledávky a závazky převezme nově zřízený Závod Útlum - Jih. Útlum dolu by měl přijít asi na 1,3 miliardy korun.

V celém OKD nyní i s dodavatelskými firmami pracuje kolem 11.000 lidí, kmenových zaměstnanců je přes 9000. Insolvenční návrh na sebe podala sama firma. Přes 550 věřitelů pak u soudu přihlásilo pohledávky za více než 23 miliard korun, pohledávky za většinu této částky však insolvenční správce popřel. Věřitelé schválili, že podnik půjde do reorganizace. V té měl firmě pomoci strategický investor. Žádný vhodný se ale nenašel, a tak je možné, že OKD převezme stát.

Od vyhlášení insolvence, kterou navrhlo samo OKD, už firma udělala mnoho úsporných opatření. Postupně se mají zavírat další doly, poslední z nich pravděpodobně v roce 2023.