Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útočník na romskou ubytovnu si odsedí šest let

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Brno - Tomáš Kopecký si definitivně odpyká šest let a devět měsíců vězení. Trest za žhářský útok na romskou ubytovnu v Aši potvrdil Nejvyšší soud (NS). Muž dle justice musel vědět, že lidé přespávající v ubytovně mohou při požáru zemřít.

Kopecký se dopustil pokusu o rasově motivovanou vraždu a obecného ohrožení, stejně jako komplic Michal Poláček, který ale dovolání zřejmě nepodal.

Kopecký a Poláček se podle justice útoku dopustili jako příznivci neonacistické a rasistické organizace Blood & Honour Division Bohemia a její militantní odnože Combat 18 Bohemia. Prostor kolem dveří ubytovny polili benzinem, poté dovnitř vhodili dvě zápalné lahve.

"O tom, že osoba spící v pokoji, ve kterém je založen požár, je bezprostředně ohrožena na životě, a to nejen ohněm samotným, ale i agresivními toxickými zplodinami hoření, pochybnosti nevznikají," stojí v rozhodnutí NS.

V kauze byl odsouzen také Jan Balík, údajný organizátor různých neonacistických aktivit. Podle spisu například vyhledával členy, psal a zřizoval internetové stránky, prodával trička, mikiny, CD, DVD a další předměty s tematikou neonacistických skupin a aktivit. Dostal tři roky a osm měsíců vězení, ani on neuspěl s dovoláním, v němž vyslovil například výhrady k odposlechům.

Třetím aktérem kauzy, který se neúspěšně obrátil na NS, byl muž, který se podle pravomocného rozsudku podílel na zapálení dřevěného srubu v Praze. Dostal podmínku.

Témata:  Tomáš Kopecký romové žhářství soudy

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy