Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka poslal kondolence do Ruska: Terorismus nezná hranic, odsuzuji barbarské útoky

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Vláda.cz

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zaslal v reakci na pondělí útok v petrohradském metru kondolenci ruskému premiérovi Dmitriji Medveděvovi. Uvedl v ní, že terorismus a fanatismus neznají hranic.

"Byl jsem zděšen tragédií, ke které došlo v petrohradském metru a která si vyžádala mnoho životů nevinných lidí. Ve svých myšlenkách jsem s rodinami a blízkými obětí zasažených výbuchem," uvedl Sobotka v kondolenci, kterou ČTK poskytl tiskový odbor Úřadu vlády.

Pondělní atentát si vyžádal 14 obětí a padesátku raněných, 12 obětí se dosud podařilo identifikovat.

"Z dostupných informací vyplývá, že zřejmě jde o další z teroristických činů, jejichž cílem je usmrtit co nejvíce lidí," uvedl Sobotka. "Co nejrozhodněji odsuzuji tyto barbarské útoky, které mají za cíl jen vyvolat strach, chaos a zmar," napsal.

Útok byl podle vyšetřovatelů dílem etnického Uzbeka s ruským pasem Akbaržona Džalilova, který před sedmi lety přijel do Petrohradu z rodného Kyrgyzstánu. Dříve se nijak neprojevoval tak, aby se dostal do hledáčku úřadů či tajných služeb, podle tisku vyšetřovatelé předpokládají, že se jej podařilo naverbovat islamistům během návštěvy v kyrgyzském městě Oš. V řadách IS podle odhadů bojuje více než tisícovka Kyrgyzů.

Témata:  Bohuslav Sobotka Dmitrij Medveděv terorismus teroristický útok v petrohradském metru

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy