Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policisté kvůli připoutání opilé ženy k mříži odešli od soudu s podmínkou

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Uherské Hradiště - Tři policisté, kteří přivázali opilou výtržnici v cele k mříži, dostali podmíněné tresty. Hrozilo jim až pět let vězení. Všichni vinu odmítají, rozsudek Okresního soudu v Uherském Hradišti je nepravomocný.

Státní zástupce Leo Foltýn navrhl roční podmínky. Jakub Vychodil, Ondřej Paška a Miroslav Vaněk podle obžaloby ženu loni v únoru zadrželi poté, co v panelovém domě v opilosti ničila výtahové dveře. Podle státního zástupce ji pak na služebně na 11 minut připoutali pouty s rukama nahoře k mřížím. Podle Foltýna policisté postupovali v rozporu se zákonem.

Soudce Jiří Přibyl uložil Paškovi s Vychodilem roční trest podmíněně odložený na jeden rok, Vaňkovi rok a půl s odkladem na dva roky. Uznal všechny vinným ze zneužití pravomoci úřední osoby, Vaňka i z porušení povinnosti dozorčí nebo jiné služby.

"Jednání policistů bylo zcela vybočující z možností, které jim dávají právní předpisy," uvedl Přibyl. "Poškozená jenom křičela, kopala do mříží a sprostě policistům nadávala," dodal. Způsob připoutání ženy v cele k mříži v netypické poloze s rukama roztaženýma nad hlavou označil za skutečný exces. Pokud by muži podle něj ženu připoutali podle předpisů k poutacímu madlu před celami, věc by mohla být řešena jen jako kázeňský přestupek.

Policisté porušení zákona odmítli. Uvedli, že ženu připoutali, aby si kopáním a údery do mříží neublížila.

Vaněk s Vychodilem se odmítli k rozsudku vyjádřit, Paška uvedl, že je zklamaný. "Co potom už máme jako policisté dělat?" řekl novinářům. Odvolání je podle něj pravděpodobné. V případě pravomocného odsouzení totiž obžalovaní přijdou o místo u policie. Vychodil už ale u policie nepracuje, zbylí dva muži byli zproštěni výkonu služby.

Témata:  Policie ČR soudy Uheerské Hradiště

Aktuálně se děje

16. května 2024 16:53

Pellegrini navštívil Fica v nemocnici. Jeho stav je prý vážný

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy