Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stovky lidí demonstrují v Praze za zachování Kliniky

V Praze se dnes stejně jako v jiných evropských městech sešli odpůrci údajné islamizace Evropy, migraci či Evropské unie.
V Praze se dnes stejně jako v jiných evropských městech sešli odpůrci údajné islamizace Evropy, migraci či Evropské unie.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V Praze na Náměstí míru se kolem 15:00 sešlo na podporu žižkovského Autonomního sociálního centra Klinika asi 200 až 300 lidí. Protestují proti snaze vlastníka budovy, Správy železniční dopravní cesty, je z objektu vystěhovat.

Demonstrace za Kliniku má být prvním krokem strategie, jak autonomní centrum zachovat. Protest se z Náměstí míru přesune přes Václavské náměstí na Těšnov, kde jej zakončí koncert tří hudebních skupin, uvedli organizátoři z Kliniky.

Akci, při které se účastníci demonstrace mísí s návštěvníky velikonočních trhů, doprovází rytmy bubnů i soundsystému.

SŽDC budovu loni získala od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Squatteři objekt obsadili koncem roku 2014 a později jim ho ÚZSVM na rok půjčil. Poté, co úřad výpůjčku neprodloužil, obývají aktivisté budovu bývalé polikliniky již více než rok nelegálně. V lednu soud nepravomocně rozhodl o vyklizení Kliniky a v současnosti běží odvolací řízení.

Podle aktivistů kliniky je další existence centra nejistá. "Poté, co o budovu Kliniky nestandardním způsobem požádala SŽDC a bez jakéhokoli projektu či normálně nezbytného schválení vládní dislokační komisí ji dostala, koná tato státní instituce stupňující se kroky k tomu, aby nás z domu dostala. Je zjevné, že nejde o budovu, ale o zničení Kliniky," uvedl jeden z aktivistů Jan Trnka.

Témata:  demonstrace klinika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy