Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jeden z případů takzvaného Toflova gangu se opět vrátil k soudu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Brno - Krajský soud v Brně se po zrušení části rozsudku znovu zabývá jedním z případů takzvaného Toflova gangu. Dnes měly vypovídat dvě svědkyně, nakonec se ale omluvily.

Podle původní obžaloby spáchal bývalý policista Petr Křipský v letech 2003 až 2010 pět skutků, soud ho u čtyř skutků obžaloby zbavil. Trest za jeden skutek zněl 4,5 roku vězení a peněžitý trest 200.000 korun. Nejvyšší soud verdikt zrušil kvůli nesrovnalostem v časové ose případu, krajský soud se tak případem Křipského zabývá opětovně.

Křipský měl podle obžaloby vyvíjet při výslechu nátlak na podnikatele Igora Kadlčíka, aby zaplatil 900.000 korun firmě, které byl dlužný. Tím Křipský podle spisu upřednostnil jednoho z věřitelů. Křipský to popírá. Podle něj si Kadlčík po zhlédnutí reportáže vytvořil nějakou realitu, že se stal obětí gangu. Vedou spolu i civilní spor, Kadlčík po Křipském požaduje za údajnou újmu na zdraví asi 4,5 milionu korun.

Soud dnes pokračoval výslechem dvou advokátů, kteří kolem roku 2012 Kadlčíka zastupovali. Zdeněk Sochorec byl přítomný výslechu, kde podle obžaloby k nátlaku na Kadlčíka mělo dojít. "On byl roztřepaný, nervově labilní. Doporučil jsem mu, ať s policií spolupracuje," řekl. Doplnil, že měl pocit, že policii zajímá jen ten jeden případ.

Křipský k tomu uvedl, že Kadlčík byl jako svědek vyslýchaný pro podvod věřitelské firmy, které Kadlčík dlužil, a že prověřovali jednatele dotyčné firmy, ne Kadlčíka. U krajského soudu dnes měly vypovídat další dvě svědkyně, které se však omluvily. Spis případu si navíc vyžádal nadřízený soud. Líčení je proto přerušené až do září.

Vyšetřování složité kauzy začalo kolem roku 2009. Následující rok se stal obětí vraždy bývalý vyšetřovatel brněnské hospodářské kriminální policie Michal Tofl, po kterém údajný gang dostal mediální jméno. Justice za vraždu pravomocně poslala na 19 let do vězení Radka Sobotku a Tomáše Trkana.

Témata:  soudy kauza: Toflův gang

Aktuálně se děje

17. května 2024 13:22

Izrael v Haagu uvedl, že válka v Pásmu Gazy je tragická, ale ne genocida

Izrael v pátek na půdě Mezinárodního soudního dvora (ICJ) v Haagu uvedl, že válka v Pásmu Gazy je tragická, nejde však o genocidu. Reagoval na tvrzení Jihoafrické republiky (JAR), která ještě v prosinci podala stížnost vůči Izraeli za údajnou genocidu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.