reklama

ČTK to zjistila z justiční databáze. Justice kauzu řeší šest let, dvakrát do ní zasáhl Nejvyšší soud, napotřetí, letos v lednu, už verdikt potvrdil.

Stížnost dorazila k Ústavnímu soudu počátkem dubna. Jako soudce zpravodaj ji podle rozvrhu práce dostal David Uhlíř. Lze však očekávat změnu. Uhlíř před lety, ještě jako advokát, Černého v téže kauze zastupoval. Podle mluvčí soudu Miroslavy Sedláčkové je stížnost podaná čerstvě, zatím tedy žádné úkony v řízení neproběhly.

Černý počátkem roku 2011 označil Knížáka v televizním dokumentu Cena Jindřicha Chalupeckého za "nafoukaného kriploidního čuráka". Podle Knížáka ho tím chtěl výtvarník úmyslně znevážit, a zasáhl tak do jeho práva na čest a důstojnost.

Odvolací Vrchní soud v Praze opakovaně dospěl k závěru, že použité hrubé výrazy zasahují do osobnostních práv natolik, že pouhá omluva není dostačující satisfakcí. V posledním rozsudku odkázal na českou i evropskou judikaturu, podle které nemůže být cílem kritiky zesměšnění, urážka nebo pomluva.

NS verdikt v minulosti dvakrát zrušil, například s vysvětlením, že neobsahuje konkrétní a přezkoumatelná hlediska, která by umožňovala posoudit přiměřenost náhrady nemajetkové újmy v penězích. Napotřetí už ale výhrady neměl, verdikt prý již bere v úvahu všechna podstatná hlediska.