Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senátoři nepodpořili rychlé přijetí plošných výjimek v registru smluv

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Senát neumožnil rychlé přijetí sněmovní verze novely o registru smluv. Ta počítá s plošnými výjimkami pro státní a obecní firmy.

Navrhl to dnes v úvodu projednávání novely senátorský klub ODS s poukazem na postup protikorupčního sdružení Rekonstrukce státu vůči senátorům. Proti se ale postavil senátorský klub Starostů.

Horní komora poté pokračovala v projednávání novely ve standardním režimu. Řada senátorů připravila v novele změny, někteří navrhli její zamítnutí.

Proti rychlému přijetí se jménem své frakce postavil předseda senátorského klubu Starostů Jan Horník. Právě Starostové patřili k těm, kdo za vznikem registru smluv stáli a kteří by rádi plošné výjimky pro státní a obecní firmy z novely odstranili.

Michael Canov z klubu Starostů navrhl zamítnutí novely, byl by ovšem ochoten případně podpořit zrušení celého zákona. Označil za nemravné, že stávající zákon dává výjimku Parlamentu.

Přijetí novely navrhoval za senátory ODS Tomáš Jirsa. Podle něj Senát o předloze nyní nemůže svobodně rozhodnout, neboť Rekonstrukce státu "vydírá" senátory tím, že zveřejní jejich rozhodnutí na billboardech, pokud plošné výjimky umožní. Stěžovali si na to i senátoři jiných stran. Jirsa v této souvislosti zmínil možnost trestního oznámení.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky registr smluv na internetu

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy