reklama

Požadovaná opatření už ČR má zapracována zejména v trestním zákoníku či zákoně o mezinárodní justiční spolupráci, řekl dnes senátorům ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO).

Podle úmluvy by státy měly trestat veřejné podněcování k terorismu, nábor a výcvik teroristů či jejich financování. Česko to má upraveno mimo jiné postihem propagace a podpory terorismu. Úmluva počítá také s ochranou, odškodněním a podporou obětem terorismu.

Smluvní státy by také neměly odmítat žádosti o vydání teroristů s poukazem na to, že se dopustili politicky motivovaného trestného činu. Dokument v této souvislosti umožňuje smluvním zemím vyhradit si výjimku, kterou by mohly uplatnit ale individuálně podle konkrétního případu.

Dodatek k úmluvě z roku 2015 počítá s postihem spolčení za účelem terorismu, vycestování do zahraničí za účelem terorismu včetně jeho financování a organizace. Český právní řád toto jednání výslovně neupravuje. Organizování vycestování bude ale trestné jako účastenství ve formě organizátorství k trestnému činu podpory a propagace terorismu.

Senát také podpořil úmluvu Rady Evropy proti obchodování s lidskými orgány. Vrámci této úmluvy si však Praha vyžádala výjimku pro odběr orgánu od žijícího dárce pro transplantaci za zákonem stanovených podmínek, a to kvůli záchraně lidského života.