reklama

Řekla to dnes ČTK. Chovanec ve čtvrtek oznámil, že kvůli neslučitelnosti funkcí zbaví mandátu krajské zastupitelky ministerskou náměstkyni Kláru Dostálovou (ANO), pokud ji hradecké zastupitelstvo samo neodvolá. V podobné situaci je podle něj ve středních Čechách Drábová.

Funkce zastupitele a vysokého státního úředníka jsou podle vnitra neslučitelné, zastupiteli mohou být jen řadoví státní zaměstnanci. Dostálová i Drábová jsou ale přesvědčeny o tom, že zákon neporušují.

Dostálová je připravená obrátit se na právníky a na soud, v případě Drábové hnutí STAN avizovalo, že se hodlá o její mandát také soudit a získat rozsudek fungující pro tyto případy jako precedent.

"Já bych rezignovala dávno, protože mě to věru nebaví, ale na druhou stranu ta rezignace znamená, že není o co se soudit. Ani o výklad zákona, ani o nic jiného," podotkla Drábová.

Sama žádné kroky činit nechce, vývoj událostí ji moc netěší. "Vnímám to jako nepříjemnou osobní záležitost, ale takhle se v tomhle státě tvoří zákony. Tak to je," dodala.