Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Peake, Paroubek a další. Kde je konec bývalým politikům?

Jiří Paroubek /NS-LEV21/
Jiří Paroubek /NS-LEV21/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha – V české politice se nezřídka stává, že se významní politici rozejdou se svou domovskou stranou. Často mají tendence pak „přeběhnout“ k jinému subjektu, nebo si založit stranu novou. Kalousek nebo Zeman svůj rozchod se svoji domovskou stranou zvládli. Paroubka nebo Peake však další politická kariéra minula.

Fenomén přeběhlictví a opouštění politiků svých domovských stran v politice není ničím novým. Snad nejznámějším případem je masivní přechod členů ODS k nově vznikající Unii Svobody na konci devadesátých let, kdy byla vládnoucí ODS zatížena kauzou problematického financování. Podívejme se ale o pár let dál. Milošovi Zemanovi jeho odchod z ČSSD pomohl, strana, kterou založil, se sice úspěšnou nestala, ale Zeman se o pár let později stal prvním přímo voleným prezidentem.

Zeman sice nezabodoval s SPOZ, pak však vyhrál prezidentskou volbu

Strana práv občanů Zemanovci (SPOZ) však ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2010 neuspěla. Zisk 4,33 procenta hlasů nestačil a předseda strany Miloš Zeman se vzdal funkce šéfa strany. Strana neuspěla ani ve volbách v roce 2013, úspěch zaznamenala až v krajských volbách v roce 2016, kdy uspěla na společné kandidátce s hnutím SPD Tomia Okamury. Zeman naopak zúročil svůj odchod z ČSSD a následně „čestné předsednictví SPO“ v roce 2013. Byl zvolen českým prezidentem v první přímé volbě.

Úspěšným odpadlíkem KDU-ČSL je Miroslav Kalousek. V roce 2009 za předsednictví Jiřího Čunka Kalousek odešel a vyslyšel tak volání některých členů, kteří si již dále nepřáli jeho působení v řadách KDU-ČSL. Straně se možná i tento krok později vymstil. Ve volbách v roce 2010 se historicky poprvé nedostala do Poslanecké sněmovny. Naopak Miroslav Kalousek založil TOP 09, která výrazně uspěla. Spolu s ním přešlo do „topky“ několik dalších členů KDU-ČSL, předsedou se stal Karel Schwarzenberg, pozdější vyzyvatel Miloše Zemana v prezidentské volbě. V současné době je Kalousek předsedou TOP 09. Úspěšnost jeho předsednictví však není zcela jasná, v předvolebních průzkumech se strana potácí těsně nad hranicí 5 procent a je otázkou, zda letos své lavice ve Sněmovně obhájí, nebo úplně odejde.

Bursíkův LES zatím neuspěl

Jako ne zrovna úspěšný krok pro další politickou kariéru můžeme považovat odchod Martina Bursíka, dřívějšího šéfa Strany zelených z jejího čela. Za jeho předsednictví se strana poprvé dostala do Poslanecké sněmovny a stala se dokonce i součástí pravicové vlády Mirka Topolánka. Sám Bursík zastával post ministra životního prostředí. V roce 2012, kdy ho ve volbě předsedy zelených porazil Ondřej Liška, se nejprve stal 2. místopředsedou, následně však Zelené opustil. Nesouhlasil s údajným posunem politiky Zelených doleva. Založil Liberálně ekologickou stranu (LES), se kterou však zatím nijak výrazně neuspěl. V roce 2013 ve volbách subjekt vůbec nekandidoval, v evropských volbách strana neuspěla. Sám Bursík neuspěl ani ve volbách do Senátu v roce 2014, kde překvapivě kandidoval pod hlavičkou TOP 09. Strana nemá ani jednoho zastupitele v krajích.

Rozloučení Jiřího Paroubka s ČSSD taktéž nedopadlo šťastně, co se týče politické kariéry bývalého premiéra. I když v roce 2006 získala pod jeho vedením ČSSD úctyhodný výsledek, na vládu to nestačilo. Pyrrhovým vítězstvím však byly volby v roce 2010, kdy byť sociální demokracie vyhrála, neměla s kým složit vládní koalici a vznikl kabinet premiéra Petra Nečase (ODS). Jiří Paroubek. Následně tak založil politickou stranu LEV 21 – národní socialisté, které měla dle jeho slov navazovat na prvorepublikové národní socialisty

Karolína Peake s LIDEM v zapomnění, Paroubek opustil LEV 21

Stal se jejím předsedou. Stejně jako Bursík ani Paroubek neuspěl ve volbách do evropského parlamentu v roce 2014. Po nich Paroubek rezignoval na funkci předsedy strany a odešel z aktivní politiky. LEV 21 neuspěla ani ve sněmovních volbách v roce 2013. Rozruch vzbudila její společná kandidatura v krajských volbách 2016 na Ústecku s ultrapravicovou Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS), tehdy už bývalý člen strany Paroubek to odmítl komentovat.

Karolína Peake, někdejší ministryně obrany zvolená do Poslanecké sněmovny za Věci Veřejné (VV) svůj rozchod s "véčkaři" také politicky obratně nezvládla. Nově vzniklá strana LIDEM si ji sice jako předsedkyni zvolila, Peake však následně odešla ze strany a z politiky. Strana LIDEM, která vznikla kvůli krizi ve Věcech Veřejných, nikdy ve volbách nezabodovala, v roce 2014 se přetvořila na tzv. VIZI 2014. V současnosti Peake pracuje jako politička a právnička. 

Témata:  Jiří Paroubek Karolína Peake Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

19. května 2024 12:32

Fico už je po atentátu mimo ohrožení života. Stav premiéra je nadále vážný

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Česko podle něj nemá na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.