Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hnutí STAN stojí za Danou Drábovovou, kvůli jejímu mandátu je připraveno se soudit

Dana Drábová
Dana Drábová
Foto: Česká televize

Praha - Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová by měla zůstat krajskou zastupitelkou. Trvá na tom hnutí Starostové a nezávislých (STAN) ve středních Čechách.

Předseda středočeské organizace STAN Věslav Michalik uvedl, že pokud bude kvůli neslučitelnosti funkcí Drábová zbavena mandátu, je hnutí připraveno se soudit.

„My chceme, aby Dana Drábová mandát vykonávala, a chtěli bychom dojít až k soudnímu rozhodnutí, protože nám připadá správné, aby rozhodl soud i pro všechny ostatní, kteří by se do této situace v budoucnosti dostali," uvedl Michalik.

Podle ministerstva vnitra jsou funkce zastupitele a vysokého státního úředníka neslučitelné, zastupitely mohou být jen řadoví státní zaměstnanci. STAN ale říká, že přednost před volebním zákonem má podle novější služební zákon, který umožňuje souběh obou funkcí.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nejdříve poslal středočeské hejtmance Jaroslavě Pokorné Jermanové (ANO) dopis, v němž ji upozornil na neslučitelnost funkcí. Zastupitelé měli 7. března Drábovou zbavit mandátu. Protože se tak nestalo, ministr požádal o svolání mimořádného jednání zastupitelstva, to se má uskutečnit v úterý. Jestliže Drábová i po něm zůstane zastupitelkou, měl by zánik jejího mandátu vyslovit ministr sám.

V Královéhradeckém kraji se do podobné situace dostala náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO), ta ale dnes mandát krajské zastupitelky složila. Drábová v pátek zopakovala, že sama rezignovat nehodlá, přestože jde pro ni osobně o nepříjemnou situaci. Spor má podle ní posloužil jako precedentní k tomu, aby se v zákonech vytvořil soulad.

Témata:  Dana Drábová Starostové a nezávislí Milan Chovanec

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy