Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda podala demisi, ale to ekonomiku neovlivní. Jde o prázdné gesto premiéra, tvrdí expert

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Podle analytiků demise vlády, kterou dnes oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), neohrozí vývoj ekonomiky. Důvodem je dlouhá stabilita zdejšího prostředí v předchozí době. Zahraniční investoři tudíž obavy nemají.

Sobotka dnes řekl, že se rozhodl podat demisi kvůli nevyjasněným majetkovým poměrům a finančním transakcím vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO).

"Vládní krize v posledních letech nebývají velkým tématem pro zahraniční finanční investory. Domníváme se, že ani demise vlády nepoznamená důvěru finančních trhů v českou ekonomiku. Kurz koruny ale může dočasně reagovat vyššími výkyvy," uvedl ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Politická nestabilita je sice podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka pro finanční trhy a ekonomiku vždy minus, nicméně Česká republika má natolik dobré parametry ekonomiky, že ji demise vlády neohrozí. "Nyní bude záviset, jak rychle bude sestavena nová vláda, nebo zda země bude směřovat k předčasným volbám. Podle toho může koruna kolísat v řádu haléřů nahoru či dolu. Pro dlouhodobé investory se pohled na ČR nijak nemění," uvedl.

Ani hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš se nedomnívá, že by demise pro českou ekonomiku přinesla něco zásadně nového. "V tuto chvíli věříme, že by dopady vládní krize na trhy měly být na trzích krátkodobé. Na české koruně to může vystrašit část sázkařů na její zisky a vést k uzavírání dlouhých korunových pozic," uvedl. Investoři Sobotkův krok podle hlavního ekonoma Cyrrus Lukáše Kovandy vnímají jako prázdné politické gesto v rámci předvolební kampaně.

První místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek řekl, že žádná reálná vládní krize není. "Sociální demokracie neví, co má dělat, při pohledu na své preference," dodal Faltýnek. Podle něj krizi uměle vyvolává sociální demokracie. Ani premiér neví, co má dělat, a za každou cenu se chce zbavit ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše, řekl.

Nad případnou demisí vlády vyjádřil lítost. "Minimálně v té oblasti zemědělství, jak už hovořil ministr (zemědělství Marian) Jurečka (KDU-ČSL), se nám podařilo po mnoha letech najít slušný konsenzus," řekl Faltýnek na Žofínském fóru, ze kterého se následně omluvil a zamířil za vedením hnutí.

Témata:  Bohuslav Sobotka vláda ekonomika demise Sobotkovy vlády

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy