Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci ANO nechtějí ustoupit Soborkovi. Vedení hnutí doporučili, aby trvalo na Schillerové

4. celostátní sněm hnutí ANO
4. celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí oznámil, že nový kandidát na post ministra financí bude představen ve středu. Poslanecký klub ANO ale nechce premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) a doporučil vedení hnutí, aby trvalo na náměstkyni Aleně Schillerové.

Předseda klubu a místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek kritizoval Sobotku za to, že odmítl návrh Schillerové na ministryni, přestože s ní předtím nejednal mezi čtyřma očima.

Vadilo mu také, že premiér nepřijal ani návrh na to, aby vedení ministerstva financí převzal dosavadní ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Poslanci ANO jsou podle Faltýnka přesvědčeni, že Sobotka se snaží prodlužovat vládní krizi a drží zemi v nestabilitě.

Doporučením poslaneckého klubu se večer bude zabývat vedení ANO. Faltýnek zdůraznil, že vedení hnutí se návrhem poslanců řídit nemusí. Sám také nevyloučil možnou podporu pro hledání třetího kandidáta.

Sobotka řekl, že čeká návrh nového ministra financí od hnutí ANO v nejbližších hodinách a dnech. "Pokud se dohodnu s hnutím ANO, pak postoupím prezidentovi návrh na jmenování nového ministra, tuhle variantu byl upřednostnil. Samozřejmě, pokud by se to jednání protahovalo a nebyli bychom se schopni dohodnout, pak je zde také varianta předložit prezidentovi návrh na pověření někoho z členů vlády, který by měl dočasně na starosti vedení ministerstva financí. Ale není to varianta, kterou bych upřednostňoval," uvedl premiér v rozhovoru pro ČTK.

Témata:  Hnutí ANO Bohuslav Sobotka Jaroslav Faltýnek

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy