Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý plzeňský hráč Bystroň spáchal sebevraždu

David Bystroň (vpravo)
David Bystroň (vpravo)
Foto: fcviktoria.cz

Schluein (Švýcarsko) - Český fotbal postihla během krátké doby další tragédie. David Bystroň, bývalý obránce Baníku Ostrava, Plzně či Olomouce, v pátek spáchal sebevraždu. Podle informací serveru iDnes.cz se měl oběsit ve vlastním bytě. Stejným způsobem si ani ne před měsícem sáhl na život jeho bývalý spoluhráč z Plzně František Rajtoral.

O tragické zprávě jako první referoval slovenský deník Šport.sk. Českému deníku Sport informaci potvrdil Bystroňův bratr Daniel.

Podle serveru iDNES.cz se měl čtyřiatřicetiletý Bystroň oběsit ve sklepě vlastního bytu a zanechat po sobě dopis na rozloučenou. V článku se dále píše, že bývalého obránce trápily finanční a rodinné problémy, které byly impulsem k sebevraždě.

Bystroň ve Švýcarsku působil v celku US Schluein Ilanz hrající nižší soutěž a ještě v neděli vyběhl na hřiště k mistrovskému utkání proti FC Buchs. Za hranicemi si vydělával i prací mimo fotbal.

Událost se až velmi podobá tragické smrti jiného fotbalisty Františka Rajtorala. Ten se ani ne před měsícem kvůli dlouhotrvajícím depresím také oběsil ve svém bytě v zahraniční. Oba hráči se dobře znali, nastupovali spolu čtyři roky v Ostravě a poté tři roky v Plzni.

Během krátké doby nás zasáhla další smutná zpráva o úmrtí bývalého obránce Davida Bystroně. Všem pozůstalým vyjadřujeme upřímnou soustrast. pic.twitter.com/nfve6vsW6w

— FC Viktoria Plzeň (@fcviktorkaplzen) 19. května 2017

David Bystroň prorazil do profesionálního fotbalu v dresu Baníku Ostrava. Ve slezském klubu odkopal sedm sezón a výraznou měrou pomohl k zisku ligového titulu v roce 2004. Později si vyzkoušel roční angažmá v bulharském týmu Levski Sofia s příchutí mistrovských oslav, než v létě 2009 zamířil do Viktorie Plzeň. Na západě Čech se rychle uchytil a opět se stal se českým mistrem.

Slibně rozvíjející kariéra nabrala nečekané obrátky na podzim 2011. Bystroň byl po zápase Ligy mistrů v Borisově pozitivně testován na zakázanou látku metamfetamin, která se do jeho těla mohla dostat následek požití pervitinu nebo extáze. Evropská fotbalová federace UEFA ho za dopingový prohřešek potrestala dvouletým distancem a Plzeň s ním záhy rozvázala kontrakt.

Urostlý stoper si udělal trenérskou licenci a na návrat se připravoval s plzeňským mužstvem. Comeback ale odložil přetržený zkřížený vaz v koleni a Viktoriáni ztratili o zraněného hráče zájem.

Na podzim 2014 Bystroň podepsal smlouvu s druholigovou Olomoucí, kde se však nedokázal probojovat do základní sestavy. Navíc ho stále zlobilo koleno, a tak byl v 32 letech nucen ukončit profesionální dráhu sportovce. Vloni odešel do švýcarského regionálního klubu FC Linth 04, z něhož v zimě přestoupil do nedalekého Schlueinu.

Témata:  úmrtí fotbal David Bystroň

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy