reklama

Marek Eben se od moderování televizních pořadů dostal až k vládnutí a coby nově zvolený král olomouckého Majálesu promluvil před davem studentů.

Sliboval jim, že se své nové funkce zhostí opravdu zodpovědně, podal to však takovým způsobem, že nepřímo zesměšnil vládnutí současného "panovníka" - Miloše Zemana. Nemusel přitom ani jednou jmenovat - všem bylo okamžitě jasné, odkud vítr fouká.

Zdroj: YouTube

"Děkuji všem za důvěru, děkuji těm, kteří mi umožnili se sem dostat. Slibuji, že ty, kteří mi pomohli dostat se na trůn, při nejbližším státním svátku vyznamenám," začal svůj proslov oblíbený moderátor a dav zašuměl nadšením. Většina přítomných si okamžitě vybavila slova kritiků, kteří současné hlavě státu vytýkali, že vyznamenáním obdaruje snad každého svého kamaráda.

"Král Majálesu musí být daleko zhovadilejší než skuteční králové a vládci. Studenti, to je téměř nesplnitelný úkol," pokračoval Eben. "Zhovadilost skutečných vládců je téměř nepřekonatelná. Abych mohl dostát tomuto složitému úkolu, budu potřebovat daleko větší aparát, než mají skuteční vládci. Proto oznamuji, že si pořídím ne jednoho, ale rovnou dva tiskové mluvčí," řekl zcela "vážně" Eben a studentům bylo okamžitě jasné, že proslov se bude vyvíjet ještě zajímavějších směrem.

"Jeden bude hledat věci, které nemohu najít sám, protože takových věcí přibývá, bude to práce na plný úvazek," narážel Eben na "ztracený" Peroutkův spis. "Druhý tiskový mluvčí bude odpovídat na dotazy, které jste nepoložili a sdělovat vám své názory, na které nejste zvědaví," trefoval se do Ovčáčka. Dav šuměl nadšením!

"Milí studenti, slibuji, že vás stejně zhovadile budu reprezentovat i na světové úrovni," ukončil po chvíli svůj proslov Eben. Všichni nadšeně jásali a tleskali. Prezident se sám zatím k tomuto troufalému výstupu ještě nevyjádřil.