Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Známý cestovatel Přibáň: Přijali byste imigranta s Kajínkovým profilem a minulostí?

Jiří Kajínek po 23 letech vyšel z vězení
Jiří Kajínek po 23 letech vyšel z vězení
Foto: Tomáš Soukup / INCORP images

Praha - Včerejší propuštění nejznámějšího českého vraha Jiřího Kajínka rozdělilo společnost. Někteří mu fandí a dávají mu prostor k vyjadřování, druzí nevěřícně kroutí hlavou. Do té druhé skupiny patří známý cestoval Dan Příbáň, který projel velkou část světa trabantem. Jiřího Kajínka přirovnává k migrantovi a nutí tak lidi k zamyšlení.

Včera odpoledne byl propuštěn nejznámější český vězeň. Jiří Kajínek, který byl odsouzený na doživotí za dvojnásobnou vraždu. Milost mu udělil prezident Miloš Zeman, celá událost se nesla ve znamení nebývalého mediálního zájmu a pokrytí. Mnohá média, jak seriózní i bulvární, streamovala živý přenos Kajínkova odchodu z rýnovické věznice. 

Dění kolem Jiřího Kajínka rozčeřilo vody sociálních sítí. K případu se kromě komentátorů a politiků vyjádřili i někteří známí Češi. Úvahu k zamyšlení napsal na svůj Facebook známý cestoval Dan Přibáň, který v trabantu procestoval téměř celý svět.

"Ještě taková otázka ke Kajínkovi. Pokud je Kajínek na svobodě v pohodě a není nebezpečný, přijali byste imigranta s jeho profilem a minulostí?" táže se.

"Mně v tomto případě vadí do očí bijící dvojí metr určité skupiny lidí. Na něj narážím touto otázkou. A pak samozřejmě Zemanova hra na sebe, kdy je ve vězení určitě pár případů, které by si milost zasloužily více, ale Zeman pustil podle mě nespravedlivě vůči jiným ne nejpotřebnějšího, ale toho, kdo mu u voličů nažene nejvíce bodů," píše v další reakci. Přibáň píše, že nechce srovnávat Kajínka a migranta, ale jde mu o zamyšlení nad hodnotami některých lidí.

Propuštění Kajínka v souvislosti s prezidentem Milošem Zemanem zmínil také olympionik a kajakář Vavřinec Hradilek na svém twitterovém účtu. 

Vic,nez arogance prezidenta a smutny pristup verejnosti,me stvou novinari pokryvajic kampan MZemana.kde v civil zemi muze mit vrah fanousky?

— Vavrinec Hradilek (@VHradilek) 23. května 2017

Velmi tvrdě přístup novinářů zhodnotil novinář Ján Simkanič ve včerejším rozhovoru pro internetový kanál DVTV. Nepotřebujeme prý vidět Kajínka odcházejícího z vězení, ale seriózní médium se má ptát, proč byl puštěn a za jakých okolností. Nelíbí se mu, že pozornost od důležitých věcí se odvádí k banalitám a těch podstatných věcí si už nikdo nevšímá.

Témata:  Jiří Kajínek cestování Vavřinec Hradilek Dan Přibáň

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy