Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Varování meteorologů: Po tropických dnech přijdou silné bouřky s krupobitím a vichřicí

Bouřky, ilustrační fotografie
Bouřky, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Západní polovinu Česka v úterý zasáhnou tropické teploty i bouřky. Meteorologové současně upozornili na extrémně podprůměrný stav celkového množství ozonu, a tím i vysoký UV index.

V nižších a středních polohách Čech v úterý vystoupají teploty nad 30 stupňů Celsia, odpoledne a večer se pak s příchodem studené fronty mohou ojediněle objevit silné bouřky s krupobitím, nárazovým větrem a přívalovým deštěm.

Lidé by se měli podle meteorologů snažit předejít přehřátí a dehydrataci organismu tím, že omezí fyzickou zátěž, nebudou pobývat na slunci zejména přes poledne a odpoledne a budou pít neslazené nealkoholické nápoje bez kofeinu. Velmi nebezpečné je nechávat děti i zvířata na přímém slunci, zejména ve stojících autech.

V případě, že se lidé pobytu na slunci nevyhnou, neměli by zapomínat na ochranné prostředky jako krémy s vysokým UV filtrem, sluneční brýle a pokrývku hlavy. Horko může způsobit zdravotní potíže hlavně malým dětem, seniorům a nemocným lidem, varovali odborníci.

V souvislosti s očekávanými bouřkami zmínili možnost ojedinělého zatopení níže položených míst a sklepů a nebezpečí úrazu předměty, které se uvolní ve větru. Hrozí i zásah bleskem.

Témata:  počasí bouřky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy