Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec sporu o Drábovou: Šéfka SÚJB rezignuje na funkci zastupitelky

Dana Drábová
Dana Drábová
Foto: Česká televize

Praha - Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová rezignuje na funkci středočeské zastupitelky. Spor o její mandát trval od loňských říjnových voleb do krajských zastupitelstev, v nichž získala nejvíc preferenčních hlasů.

Ministerstvo vnitra tvrdí, že funkce zastupitele a vysokého státního úředníka jsou neslučitelné. Drábová však mandát složit nechtěla a funkce ji odmítlo zbavit i krajské zastupitelstvo. Spor vznikl kvůli odlišnému znění volebního a služebního zákona.

Nyní situaci vnitro řešilo ve správním řízení a čekalo se, že vysloví zánik mandátu. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) však dnes oznámil, že se po tříměsíčním jednání našla dohoda, na jejímž základě Drábová z funkce odstoupí a politici na oplátku změní zákon. "Naším společným zájmem je odstranit určité vady a nejasnosti v právním řádu," sdělil ministr.

S předsedou hnutí STAN Petrem Gazdíkem připravili změnu volebního zákona, na jejímž základě by nově vysocí představitelé státních orgánů mohli být zároveň krajskými zastupiteli. Drábová chce mandát složit do konce týdne.

Drábovou ve středočeském zastupitelstvu nahradí starosta Kamýku nad Vltavou Petr Halada. Šéfka úřadu pro jadernou bezpečnost byla dosud také předsedkyní klubu zastupitelů za STAN, místo ní by měl klub vést místostarosta Říčan Zdeněk Hraba. Podle předsedy středočeské organizace STAN Věslava Michalika rezignací Drábové její práce pro Středočeský kraj nekončí. "Dana Drábová bude nadále pracovat ve výboru regionálního rozvoje, k tomu nemusí být zastupitelkou," řekl Michalik ČTK.

Chovanec poděkoval Drábové za to, že svou rezignací pomůže odblokovat současnou situaci. Drábová dohodu označila za rozumný kompromis. Uvedla také, že je ráda, že dohoda pomůže vyřešit situaci do budoucna. "Já jsem vlastně svého cíle dosáhla, i když bych krajskou zastupitelkou byla ráda," uvedla Drábová.

Témata:  Dana Drábová Milan Chovanec Petr Gazdík

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy