Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chovanec vyzradil tajné informace o uprchlících? Do sporu s Pelikánem se vložil i Sobotka

Milan Chovanec v Poslanecké sněmovně
Milan Chovanec v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) dnes pro deník Právo řekl, že Česko do voleb nepřijme žádného migranta v rámci jejich rozdělování v Evropské unii. Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) tím vyzradil utajovanou informaci. Do sporu se už vložil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Chovanec v rozhovoru řekl, že se vláda bude zabývat materiálem o přerozdělování migrantů v EU. Prohlásil, že nepředpokládá žádné přijímání migrantů, protože systém jejich rozdělování je špatně nastavený. U příchozích podle něj nelze vyloučit bezpečnostní riziko.

Proti vyjádření ministra vnitra na twitteru vystoupil Pelikán. "Projednávalo se (to) v utajeném režimu, takže: Zaprvé, Chovanec lže a já nemůžu říct, jak to je. Zadruhé, asi spáchal trestný čin podle paragrafu 317," napsal ministr spravedlnosti. Paragraf 317 trestního zákoníku určuje tresty za ohrožení utajované informace.

Chovanec se proti Pelikánovu výroku ohradil na facebooku. "Můj názor na přijímání uprchlíků je již několik let stejný a prezentuji ho několikrát měsíčně. A rozhodně se za něj nestydím a nebudu ho tajit!" napsal a odmítl, že vyzradil utajovanou skutečnost.

"Myslím, že bychom měli jakýmikoli obviněními tohoto typu šetřit, zejména v situaci, kdy pan ministr Chovanec se osobně neúčastnil toho minulého jednání, byl tam zastoupen náměstkem ministra," uvedl ke sporu Sobotka. Pokud jde o čísla přijatých přistěhovalců, není na nich nic tajného, doplnil. "Myslím, že také nic není tajného na postoji České republiky, my jsme byli přehlasováni, když se jednalo o povinné kvóty," dodal.

Témata:  Milan Chovanec Robert Pelikán Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 13:41

Je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi, řekl Lipavský

Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost a je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi. Uvedl to po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem v Budapešti. Szijjártó potvrdil postoj Maďarska, které není ochotno dodávat zbraně Ukrajině.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy