Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Český vynález proti teroristům: Explosia uvede na trh Dezintegrátor

Výbušnina, ilustrační foto
Výbušnina, ilustrační foto
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Pardubice - Pardubická společnost Explosia vyvinula takzvaný Dezintegrátor. "Vynález proti teroristům" slouží k zneškodňování podezřelých zavazadel například na letištích.

Kufry, batohy, barely nebo i dřevené bedny rozmetá pomocí speciální náložky, aniž by případnou výbušninu uvnitř poškodil. "Dezintegrátor vygeneruje velmi rychlý mrak hmotných částic, který prorazí obal předmětu," řekl ČTK autor produktu Ladislav Říha.

Mrak vyvine rychlost vyšší než jeden kilometr za vteřinu. Velmi vysoká rychlost je podstatná. I kdyby nástražný systém v kufru spustil, nedojde k iniciaci trhaviny, protože se v několika milisekundách obsah zavazadla rozptýlí.

"Je dost pravděpodobné, že rozbuška odletí mimo nálož a dojde jen k drobnému výbuchu jako z pistole a zbytek trhaviny je někde po okolí," dodal Říha.

Explosia výrobek brzy ve dvou provedeních uvede na trh. Obě obsahují trhavinu Semtex. S menším množstvím otevře běžné zavazadlo, větší množství prorazí ocel až do tloušťky čtyři milimetry.

Firma dnes otestovala obě verze Dezintegrátoru. Kožený kufr po výbuchu obsahoval menší kulatou díru a trika v něm byla až na jednu výjimku nepoškozená. Větší sílu vyvolal výbuch kovového kufru. Z něj zbyl jen rám. Rozbuška odlétla několik metrů daleko, stejně jako části zavazadla i oblečení.

Témata:  Explosia výbušniny terorismus

Aktuálně se děje

1. května 2024 19:31

V Německu se převrátila traktorem tažená vlečka, 30 zraněných

Ve středu došlo poblíž města Kandern na jihozápadě Německa k převrácení traktorem tažené vlečky, přičemž přibližně 30 lidí utrpělo zranění. Stav deseti z nich je vážný, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy