Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teroristický čin v Česku? Při nehodě vlaku u Boleslavi se našly vzkazy odkazující na islám

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Mladá Boleslav - Osobní vlak najel ve čtvrtek na trati mezi Mladou Boleslaví a Bakovem nad Jizerou do spadlého stromu. Policisté nehodu vyšetřuje jako trestný čin obecného ohrožení a žádají veřejnost o pomoc.

"Žádáme svědky, kteří včera (ve čtvrtek) v době od 7:00 do 8:00 projížděli uvedeným úsekem, ať už ve vlaku, nebo ve vozidle, aby nám sdělili na linku 158 některé informace, které by nám pomohly celou věc objasnit," řekla mluvčí mladoboleslavských policistů Lucie Nováková.

Policie hledá svědky kvůli tomu, že v 7:19 v tomto úseku železniční trati ještě projel bez problémů rychlík, vyšetřovatelé proto mají podezření, že případný pachatel spáchal čin v rozmezí maximálně jedné hodiny od průjezdu rychlíku a následného najetí dalšího vlaku do již spadlého stromu. V havarovaném vlaku cestovalo devět cestujících, nikdo se nezranil. Pokud se policii podaří najít viníka, hrozí mu až osm let vězení. 

Na sociálních sítích se krátce po nehodě začalo spekulovat o příčině nehody, lidé mimo jiné zmiňovali možnost, že šlo o teroristický útok.

Podle portálu Aktuálně.cz byly na místě nehody nalezeny vzkazy odkazující na islám. Policejní mluvčí Lucie Nováková informaci zpravodajskému portálu potvrdila. Na dotaz ČTK se už ale později k nálezu textu odkazujícího na islám nevyjádřila, jen sdělila, že "v tuto chvíli není zřejmé, zda jde o běžnou nehodu, záměrnou provokaci, nebo pokus o teroristický čin".

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) požádal veřejnost o střízlivé hodnocení toho, zda mohlo jít o teroristický čin.

Témata:  nehody vlaků Mladá Boleslav Policie ČR

Aktuálně se děje

6. května 2024 8:50

Čínských výrobků je tu moc. Von der Leyenová chce s čínským prezidentem jednat o konkurenčním boji

Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová, prohlásila v pondělí, že při jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Paříži bude prosazovat spravedlivou konkurenci mezi EU a Čínou, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy