Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda prodloužila koncepci pro nábor nových policistů

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Praha - Vláda o dva roky prodloužila platnost koncepce, podle níž má policie přijmout 4000 nových příslušníků. Počet policistů by tak měl stoupnout na 44.000. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že kabinet se pro práci policie snaží vytvořit maximální podmínky. Připomněl, že rozhodl o zvýšení tarifních platů příslušníků bezpečnostních sborů o deset procent od letošního července.

Původně měly být cíle splněny v roce 2020, nově by to mělo být v roce 2022. O schválení koncepce informoval na twitteru ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). "Umožní nám mimo jiné efektivněji čelit novým bezpečnostním hrozbám, jako je terorismus," uvedl ministr k rozhodnutí.

Sobotka označil koncepci za ambiciózní projekt, který vláda jednoznačně podpořila. "Odráží nejnovější trendy ve výcviku i vybavení," uvedl předseda vlády v tiskové zprávě.

Koncepce začala platit v loňském roce, kdy mělo přijít 850 nových policistů, neobsazeno však na konci roku zůstalo 61 míst. Celkově měla policie podstav 1364 lidí. Rozdíl je způsoben tím, že policisté chyběli ještě předtím, než na základě koncepce uvnitř sboru vznikla nová místa. Kvůli rozdílu ministerstvo vnitra nepožadovalo vytvoření 1000 nových míst na letošní rok, což koncepce původně předpokládala.

Situace se však ještě může letos změnit a nová místa vzniknout mohou. Zvažuje se například, že by mohli u policie nově začít sloužit zájemci bez maturity nebo cizinci, kterým je zatím vstup do služebního poměru zapovězen. Snížit by se například mohly také nároky na fyzickou připravenost, což by mohlo přilákat třeba IT odborníky nebo analytiky.

Dokument problémy zdůvodňuje tím, že nábor policistů dosáhl limitů trhu práce. V zemi je nízká nezaměstnanost a policie je jako subjekt nabízející práci málo konkurenceschopná. Za další negativní aspekty koncepce označuje demografický vývoj, podle něhož se zužuje počet lidí, kteří mohou práci policisty vykonávat, nebo konkurenci armády či městských strážníků, kteří shánějí velmi podobné uchazeče.

Témata:  Policie ČR vláda Milan Chovanec

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy