Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Paroubek to nebude mít snadné. Zaorálek ani Sobotka ho zpět v ČSSD nechtějí

Jiří Paroubek /NS-LEV21/
Jiří Paroubek /NS-LEV21/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Bývalý předseda vlády Jiří Paroubek se chce vrátit do ČSSD. Podle premiéra Bohuslava Sobotky by ČSSD neměla přijímat lidi, kteří na ni opakovaně útočili. Podle volebního lídra sociální demokracie Lubomíra Zaorálka do strany Paroubek přijat nebude.

"Neměli bychom se vracet do minulosti s lidmi, kteří na sociální demokracii opakovaně útočili a snažili se stavět konkurenční politické subjekty," uvedl Sobotka. Podle něj by to nebyl dobrý signál vůči veřejnosti. "ČSSD by se měla sjednotit kolem volebního lídra a orientovat se na budoucnost," dodal.

"Myslím si, že se (Paroubek) nevrací do sociální demokracie," uvedl Zaorálek. "Pokud by se pan Paroubek vrátil do sociální demokracie, musela by s tím souhlasit pražská organizace. A pokud je mi známo, ta dává jasně najevo, že ta o jeho návrat zájem nemá," vysvětlil.

Dále uvedl, že Paroubek po odchodu z čela ČSSD od ní dostal řadu nabídek na další uplatnění, rozhodl se ale založit vlastní stranu národních socialistů s názvem LEV 21, s níž kandidoval proti sociální demokracii.

O návratu Paroubka do vysoké politiky se spekulovalo již ke konci loňského roku, kdy v médiích uvedl, že o něm vyjednává se stranickými buňkami sociální demokracie. Paroubek se tehdy údajně měl stát členem pražské organizace. Pražský výkonný výbor ČSSD ale uvedl, že nevidí šanci, že by schválil případnou Paroubkovu přihlášku o opětovný vstup do ČSSD.

Paroubek z reakcí není zklamaný. "Já jsem čekal, že pan Sobotka bude konzistentní stejně tak jako bafuňáři z pražské stranické organizace. Možná, že jsou spokojení s tím stavem, ve kterém ta strana teď je," uvedl bývalý předseda vlády. "Pokud budu prostým členem, tak je nebudu ohrožovat v jejich mocenských ambicích, o které jim jde, nejde o věc, takže v tuto chvíli je mi jedno, co si myslí," doplnil Paroubek. Podle něj by jeho přijetí mělo zůstat na členech místních organizací.

Témata:  Jiří Paroubek Bohuslav Sobotka Lubomír Zaorálek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy