Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stát potřebuje víc vlastních odborníků na IT bezpečnost, domnívá se Sobotka

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brno - Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je nezbytné, aby státní správa měla více kmenových odborníků na kybernetickou bezpečnost namísto najímání extreních firem.

Premiér tak reagoval na výsledky kontrol, jak je zajištěna kybernetická bezpečnost v jednotlivých institucích státní správy. "Hlavní problém bude zřejmě v personální oblasti. Budeme muset zajistit, aby státní správa měla více odborníků na kybernetickou bezpečnost," uvedl Sobotka na briefingu v Národním centru kybernetické bezpečnosti (NCKB) v Brně.

"V minulých letech byla řada věcí outsourcována, to znamená, že státní správa proto, aby ušetřila na lidech, si najímala externí společnosti zejména v té oblasti IT. A je málo kmenových zaměstnanců v ústředních státních institucích, kteří by měli na starosti tu oblast kybernetické bezpečnosti," dodal.

Výsledky kontrol dosud nejsou známy, podle Sobotky by je ale měla na svém zasedání projednat vláda. "Úroveň jednotlivých úřadů, pokud jde o kybernetickou bezpečnost, byla rozdílná," řekl premiér.

V Brně by měl ještě v létě vzniknout Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), a to vyčleněním z Národního bezpečnostního úřadu, který na počítačovou bezpečnost v Česku dohlíží nyní. Podle Sobotky se nyní čeká až prezident podepíše příslušný zákon, který už Parlament schválil.

Kybernetické útoky jsou na vzestupu. Vládní tým GovCERT eviduje zhruba 100 bezpečnostních incidentů měsíčně. Útoky ze strany státních i nestátních aktérů mohou ohrozit klíčové služby státu, zajištění bezpečnosti a jeho obranyschopnost, ale také soukromé podniky a každodenní život obyvatel.

Témata:  Bohuslav Sobotka kybernetická bezpečnost vláda

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy