Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud v Brně řešil krádež bitcoinů v přepočtu asi za 16 milionů korun

Bitcoin automat
Bitcoin automat
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brno - Krajský soud v Brně se dnes znovu zabýval kauzou programátora Tomáše Jiříkovského (29), který je obžalován z nedovoleného ozbrojování a krádeže bitcoinů z internetového Ovčího tržiště v přepočtu asi za 16 milionů Kč. Muž údajně také obchodoval s drogami, hrozí mu 10 až 18 let vězení.

Tržiště Sheep Marketplace (Ovčí tržiště) fungovalo jako neveřejný web zabezpečený šifrovanou sítí Tor. Pomocí virtuální měny bitcoin se na něm podle státního zastupitelství obchodovalo především s drogami. Podle obžaloby Jiříkovský tržiště v roce 2013 provozoval a z každého obchodu získával provize. Takto si podle obžaloby přišel asi na 5,2 milionu korun.

Jak už dříve uvedl státní zástupce Marek Vagai, tržiště ve druhé polovině roku vykradli dva Američané, převedli z něj bitcoiny asi za 100 milionů korun. Jiříkovský následně podle žalobce ukradl zbytek, který v té chvíli v obchodě zůstal.

Jiříkovský u soudu vypovídat odmítl, v přípravném řízení ale popřel, že by tržiště provozoval on. Znalec z oboru kybernetiky a výpočetní techniky Vlastimil Klíma zkoumal počítač a mobilní telefon zabavený Jiříkovskému policií, podle něj za tržištěm i za krádeží stojí právě Jiříkovský.

Podle znalce byl Jiříkovský i prvním uživatelem tržiště, a to ještě před oficiálním spuštěním stránek. Jiříkovský měl prý i spoustu technických problémů, které řešil pod různými přezdívkami v diskuzních skupinách. Například když mu přestal kapacitně stačit server, ve skupině zjišťoval, co a kde nakoupit. Dostalo se i na hesla, jedním z nich bylo podle znalce třeba i "evičkajejednička."

S Jiříkovským je obžalovaná také jeho manželka Eva, která podle státního zástupce pomáhala ukradené bitcoiny legalizovat. Ženě hrozí tři až osm let vězení. Z hlavního líčení se omluvila.

Jiříkovský k posudku znalce uvedl, že přezdívka nemůže být brána jako identifikátor osoby bez zjištění IP adresy, což znalec neudělal. "Měl jsem nespočet přezdívek," uvedl Jiříkovský. Doplnil, že pokud se přezdívka líbí, na jiném serveru si ji zabere někdo jiný, což se podle něj stalo i v jeho případě.

Témata:  Bitcoin krádeže soudy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy