Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po tropickém dni projdou Českem během noci silné bouřky s vysokým stupněm nebezpečí

Bouřky, ilustrační fotografie
Bouřky, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Velmi silné bouřky s vysokým stupněm nebezpečí hrozí od dnešních 19:00 do pátečních 04:00 na Karlovarsku a v celém Ústeckém kraji. Bouřky ale nelze vyloučit ani v jiných regionech. Před nimi vyvrcholí příliv velmi teplého vzduchu.

Po dnešním tropickém dni projdou Českem od západu během noci silné bouřky, mohou je doprovázet nárazy větru až 70 kilometrů v hodině a kroupy. Může napršet až 25 litrů na metr čtvereční. Silnější budou bouřky večer v Krušných horách s nárazy větru až 90 km/h.

Velmi silné bouřky mají být na Karlovarsku a Ústecku s výjimkou Litoměřicka a Lounska. Varování před silnými bouřkami s nízkým stupněm nebezpečí platí pro zbytek Česka s výjimkou Jihočeského a Jihomoravského kraje. Ve Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji se bouřky čekají až po půlnoci, výstraha platí do pátečních 07:00.

Velmi vysoké teploty budou do dnešního večera trápit lidi v Praze a níže položených oblastech středních Čech, ve většině Plzeňského kraje, na Lounsku a Litoměřicku a na jižní Moravě v okresech Brno-venkov, Hodonín a Znojmo. Méně hrozí vysoké teploty v nižších polohách zbytku Česka, výstraha před vedry se netýká jen Moravskoslezského kraje.

Kvůli déletrvajícímu suchému období hrozí nebezpečí vzniku požárů na většině území Čech a na jihu Moravy. Týká se to Prahy, Středočeského, Plzeňského, Jihočeského a Ústeckého kraje, Českolipska, Třebíčska, Uherskohradišťska a jižní Moravy s výjimkou Břeclavska. Lidé by v přírodě neměli rozdělávat oheň, odhazovat nedopalky a používat přenosné vařiče.

"Přechod studené fronty v noci na zítřek (pátek) pravděpodobně nebezpečí vzniku požárů výrazněji nesníží," uvedli meteorologové.

Předpověď na pátek (00-24):Oblačno až zataženo, v noci a ráno od západu na většině území přeháňky a místy bouřky. Během dopoledne v Čechách, odpoledne i na Moravě a ve Slezsku od západu ubývání srážek a částečně i oblačnosti. Nejnižší noční teploty 21 až 17 °C. Nejvyšší denní teploty 25 až 29 °C, na jihovýchodě kolem 31 °C. Mírný jihozápadní vítr se bude měnit na čerstvý severozápadní 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, k večeru bude slábnout.

Předpověď na sobotu (00-24):Oblačno až polojasno, během dne od západu ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 26 až 30 °C, na jihu a jihovýchodě až 33 °C. Mírný západní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):Jasno až polojasno, během dne při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty 28 až 32 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na pondělí (00-24):Jasno až polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty 28 až 32 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s.

Témata:  počasí bouřky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy