Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za šíření HIV dostal Pfeifer dostal 11,5 roku. Nakazil i nezletilého chlapce

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Ústí nad Labem - Zdeněk Pfeifer má jít za vědomé šíření viru HIV do vězení na 11,5 roku. Podle verdiktu Krajského soudu v Ústí nad Labem měl nechráněný sex s desítkami mužů, kterým o nemoci neřekl. Dvě oběti dle rozsudku nakazil. Třetí nakažený měl vícero sexuálních partnerů, nelze proto s jistotou stanovit, že virus získal od Pfeifera.

Pfeifer se dozvěděl v září 2013, že má v těle virus HIV. Podle soudu měl v průběhu zhruba dvou let sexuální kontakty se dvěma desítkami mužů, kterým zamlčel, případně zcela popřel, že je nositelem viru HIV.

Nemocí nakazil Pfeifer dva své sexuální partnery. Jednomu z nakažených bylo v té době 14 let. Pfeifer sex s chlapcem v době, kdy byl nezletilý, popřel. U soudu opakovaně tvrdil, že všem mužům o své nemoci řekl. Tomu ale soud neuvěřil.

Pfeifer si má trest odpykat ve věznici se zvýšeným dozorem. Hrozilo mu až 12 let vězení. Trest uložený soudem je vyšší, než požadoval žalobce. "Soud samozřejmě zhodnotil všechny okolnosti případu, všechny polehčující a přitěžující. A jako polehčující shledal toliko jeho trestní bezúhonnost a naopak má za to, že převaha všech těch přitěžujících okolností si říká o to, aby bylo použito maxima v rámci trestní sazby. Skutečně tam došlo k útoku vůči 21 poškozeným, tři byli skutečně nakaženi HIV," řekl ČTK předseda senátu Ondřej Peřich.

Někteří z Pfeiferových partnerů se k řízení připojili. Dnes mladistvý mladík, který onemocněl, požadoval 1,1 milionu korun, další pak většinou po desítkách tisíc. Soud jim peníze přiřknul. Všeobecné zdravotní pojišťovně má uhradit před 600.000 korun za péči o oběti, které HIV onemocněly.

Pfeifer se proti rozhodnutí ústeckého soudu odvolá. "Osobně se domnívám, že trest je nepřiměřeně přísný a budeme se odvolávat k vrchnímu soudu," řekl ČTK Pfeiferův advokát Viktor Málek. Naopak podle státního zástupce Františka Stibora je přísný trest na místě.

Témata:  soudy Ústí nad Labem HIV (RNA virus z rodu lentivirus)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy