Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vichr a přívalový déšť. Česko zasáhla silná bouře z Německa, vlaky mají zpoždění

Bouřky, ilustrační fotografie
Bouřky, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Celá ČR - Hasiči kvůli bouřkám, které se ve čtvrtek večer a v noci na pátek přehnaly přes Česko, zasahovali téměř u 800 případů. V jižních Čechách je několik tisíc lidí bez elektřiny, nejvíc na Jindřichohradecku. Silný vítr vyvracel na Vysočině stromy. Počítejte se zpožděním na železnici.

Společnost E.ON zaznamenala na jihu Čech za noc 11 poruch na linkách vysokého napětí, většinu v okrese Jindřichův Hradec, jednu na Strakonicku. "Bylo to hlavně v okolí Třeboňska. V tuhle chvíli se omezení dodávek týká 2000 až 3000 domácností, předpokládám, že během dopoledne se to zapne," řekl ČTK mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha.

Na některých jihočeských tratích nejezdí vlaky kvůli popadaným stromům. Zpoždění naberou rychlíky z Brna na České Budějovice. "Na trati Havlíčkův Brod - Veselí nad Lužnicí, kde jezdí rychlíky od Brna a Jihlavy, je v úseku Horní Cerekev - Jihlávka rozsáhlá porucha trakčního vedení. To bude mít zřejmě velký vliv na vlaky, které jedou od Jihlavy do Jihočeského kraje. Musí se zajistit náhradní autobusová doprava, tam budou mít rychlíky zpoždění," sdělila mluvčí ČD Radka Pistoriusová.

Kvůli bouři je zavřená i trať 199 České Budějovice - Gmünd, v úseku Gmünd - Schwarzenau, výluka by měla skončit ve 12:00, jezdí tam náhradní autobusy. "Je to hlavně na rakouské straně. Počítáme s tím, že celé dopoledne budou jezdit autobusy," řekla Pistoriusová. Kvůli překážkám na trati jsou zavřené i úseky trati 197 Strunkovice nad Blanicí - Prachatice a trati 224 Tábor - Chýnov. Ty by měly být průjezdné do 7:00.

Silný vítr provázející noční bouřku vyvracel na Vysočině stromy. Hasiči zasahovali kvůli počasí od čtvrtečních 20:00 do dnešních 06:00 u více než 160 případů, nejvíce na Havlíčkobrodsku a Žďársku. Nejčastěji odstraňovali stromy spadlé na silnice, které bránily provozu. ČTK to dnes řekla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Všechny silnice byly ráno průjezdné. Spadlé stromy zastavily provoz mezi Horní Cerekví a Jihlávkou na železniční trati Jihlava - Jindřichův Hradec. Energetici v Kraji Vysočina nezaznamenali přerušení dodávek elektřiny.

"Spadlé stromy způsobily poruchu trakčního vedení. Nepodařilo se zajistit náhradní autobusovou dopravu, cestující musí počkat, až se provoz obnoví," řekla ČTK regionální mluvčí Českých Drah Monika Bezuchová. Výluka by podle ní měla trvat přibližně do 10:00.

Ve Středočeském kraji komplikují provoz na železnici následky noční bouřky, v některých úsecích vlaky nejezdí. Na několika tratích leží na kolejích popadané stromy, na hlavní trati Praha-Kolín bylo poroucháno zabezpečovací zařízení, vlaky zde nabíraly velká zpoždění, řekla ČTK tisková mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Kateřina Šubová. Hasiči měli v noci v souvislosti s bouřkou zhruba 200 výjezdů a další případy stále přibývají.

Vlaky nejezdí v úseku Mladá Boleslav hlavní nádraží - Mšeno, kde vlak najel do spadlého stromu. Podle mluvčí hasičů Vladimíry Kerekové se nikdo nezranil, hasiči nyní strom rozřezávají. Vlaky nejezdí ani v úseku Zavidov - Čistá na Rakovnicku a na trati Beroun - Rakovník v úseku Roztoky u Křivoklátu - Zbečno. Poškozené trakční vedení je v Nymburku, po bouřce se podle Šubové prověsilo. Vlaky na trati z Prahy přes Lysou nad Labem proto nabírají zpoždění až několik desítek minut. Některé osobní vlaky byly odřeknuty, jiné jedou odklonem přes Poříčany.

Hasiči v Královéhradeckém kraji vyjížděli v noci na dnešek kvůli přívalovým dešťům a silnému větru zhruba k 50 událostem, hlavně k likvidaci popadaných stromů na silnice.

V Horní Malé Úpě na Trutnovsku hasiči zasahovali u požáru střechy domu, do kterého zřejmě udeřil blesk. Požár střechy domu v Horní Malé Úpě, který byl nahlášený po 18:00, se podařilo brzy uhasit. "Hasiči štít domu rozebrali, aby odhalili a dohasili případná další ložiska požáru. Vyšetřovatel stanovil předběžně vzniklou škodu na 100.000 korun," uvedl mluvčí hasičů Ondřej Sezima. Blesk podle svědků udeřil také do stromu v Doudlebách nad Orlicí.

Hasiči v Pardubickém kraji vyjížděli k dvaceti zásahům zaviněným bouřkami a deštěm. Většinou odstraňovali stromy a větve spadlé na silnice nebo čerpali vodu ze zatopených níže položených míst.

Hasiči v Libereckém kraji řešili kvůli bouřce 68 událostí.  "Více zásahů jsme měli do půlnoci, to bylo 59, dalších devět do dnešního rána. Ještě teď mohou řidiči narazit na nějaký spadlý strom na méně frekventované silnici, nicméně nepředpokládáme, když už není vítr a bouřky přešly, že by to během dnešního dne mělo nějak razantně narůstat. Nejvíc exponovaným časem byla pro nás včerejší (čtvrteční) 18. a 19. hodina, kdy jsme měli 35 zásahů," uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Zdenka Štrauchová. 

Podle informací z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMU) spadlo od čtvrtečního večera v Libereckém kraji až 35 milimetrů srážek, nejvíc na Českolipsku. Na řekách ale podle Štrauchové žádné problémy nebyly. "Pytlovat jsme nikde nemuseli," dodala.

Popadané stromy a ulámané větvě, ale také zásahy blesku byly příčinou četných poruch na elektrickém vedení. "Řadu z nich se už v noci podařilo odstranit, přes noc ale přibyly poruchy na Liberecku v oblasti Bílá, Českodubsko, Šimonovice a na Českolipsku v lokalitě Ralsko, Hradčany, Žandov, Provodín a Jestřebí," řekla ČTK severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

Hasiči ve Zlínském kraji v noci na dnešek likvidovali následky bouřky, odstraňovali stromy a větve spadlé na komunikace. Od dnešních 04:00 do 06:00 to bylo 12 zásahů, řekl ČTK mluvčí hasičů Libor Netopil. Události si nevyžádaly škody, až na spadený strom ve zlínské části Obeciny, který poškodil dvě zaparkovaná auta.

Především k popadaným stromům vyráželi v noci na dnešek v Olomouckém kraji hasiči. Stromy spadly na zaparkované auto, do kolejiště a zatarasily také cestu autobusu. Nikdo nebyl zraněn. Dosud mají hasiči na kontě sedm výjezdů. "V Přerově spadl strom na zaparkované vozidlo. U Konic spadl strom a znemožnil průjezd autobusu. V jednom případě v Přerově, v místní části Dluhonice, došlo k pádu stromu do kolejiště. U jiné události na Olomoucku řešila jednotka porušený sloup elektrického vedení," uvedl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Bouřky a silný vítr v noci na dnešek přidělaly práci hasičům v Jihomoravském kraji, kteří vyjížděli od půlnoci do 6:00 asi k 60 událostem, především k popadaným stromům. Bouřka a vítr v noci nejvíce poznamenaly Hodonínsko, hasiči tam podle Mikošky vyjížděli asi ve 20 případech. "Vesměs šlo o popadané stromy, které jsme museli odstranit," uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Pravděpodobně vznikly i nějaké škody na autech, přesnější informace ale budou mít hasiči později.

S výpadky proudu se v Jihomoravském kraji potýkají energetici, bez elektřiny bylo v noci kolem 2000 domácností, dnes v 8:30 jich bylo 200 až 300. Nejvíce se to týká Břeclavska a Hodonínska. "Naši technici jsou v terénu, situace se neustále zlepšuje, na opravách pracujeme," uvedla mluvčí firmy E.ON Božena Herodesová. Doplnila, že všechna odběrná místa by měla být opět funkční dnes dopoledne.

Témata:  počasí bouřky EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy