Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České věznice jsou přeplněné, na konci června byla kapacita překročena o 1800 míst

Věznice, ilustrační fotografie
Věznice, ilustrační fotografie
Foto: Original Communications

Praha - Přeplněnost českých věznic je dlouhodobým problémem. Za mřížemi bylo ke konci června o 1831 odsouzených a obviněných více, než kolik by jich byly vězeňské areály schopny pojmout za dodržení optimálních ubytovacích podmínek.

Koncem letošního června bylo za mřížemi 22.749 lidí. Každý z vězňů by měl mít v ideálním případě k dispozici čtyři metry čtvereční životního prostoru, což by ale představovalo jen 20.918 míst. Kvůli nedostatečným ubytovacím kapacitám musí Vězeňská služba pracovat s třemi čtverečními metry pro jednoho vězně.

"Nárůst počtu odsouzených ve výkonu trestu se v posledních měsících zmírnil, ovšem nelze jednoznačně specifikovat faktory, které na to měly vliv," uvedl náměstek ministra spravedlnosti pro vězeňství Vladimír Zimmel.

Přeplněnost věznic lze podle ministerstva z krátkodobého hlediska řešit především zprovozňováním nových areálů či přestavbou stávajících objektů. Proto se nyní otevírá ženská věznice v Drahonicích. Vězeňská služba připravuje také rozšíření objektu ve věznici v Poštorné a start tzv. otevřené věznice v Jiřicích.

Ministerstvo připouští, že práce s vězni je kvůli jejich vysokému počtu ztížená. Vedle chybějících ubytovacích kapacit v tomto směru označuje za hlavní problém nízký počet vychovatelů, sociálních pracovníků nebo psychologů na příliš mnoho vězňů. Vězeňské službě však chybí i dozorci.

Největší problémy s přeplněním mají věznice s dozorem a s ostrahou, v dohledu a ve zvýšené ostraze tak značné problémy nejsou. Od října se situace změní poté, co se stávající čtyři typy věznic zredukují na dva. Změna má přispět k účinnější práci s vězni, a tím i ke snížení recidivy.

Témata:  věznice Ministerstvo spravedlnosti ČR vězeňská služba

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy