reklama

Nákaza byla zatím potvrzena u 10 kusů, u čtyř byly výsledky testů negativní. Ještě v úterý veterináři hlásili 18 uhynulých divokých prasat. "Všechny nové kusy se našly v zamořené oblasti na Zlínsku. Opakují se nálezy v katastru zlínských místních částí Lužkovice a Příluky a také v obci Hvozdná. V této oblasti pravděpodobně bude původní zdroj nákazy, který se ale doposud nepodařilo najít," sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

"Vzhledem k tomu, že jsou svátky, se dá očekávat, že nové zprávy ohledně vyšetření na nákazu africkým morem budeme znát až v pátek," řekl mluvčí.

Takzvaná zamořená oblast, ve které platí mimořádná veterinární opatření, se původně týkala jen desetikilometrového okruhu kolem místa, kde byli nalezeni před dvěma týdny první dva uhynulí divočáci, u nichž se nákaza potvrdila. V pondělí se oblast rozšířila na celý okres. Platí v ní zákaz lovu a krmení divokých prasat, veterináři také kontrolovali prasata chovaná v evidovaných chovech v této zóně.

Veterináři již po prvním potvrzení výskytu afrického moru prasat testovali prasata chovaná společností Zemet u Zlína, výsledky byly negativní, zvířata jsou tam zdravá. V pondělí po rozšíření zamořené oblasti testovali i prasata chovaná společnostmi Lukrom a Zemědělci Vlachovice. Také tam byly výsledky kontrol negativní.

Chovatelé musí prasata ustájit tak, aby nemohla přijít do kontaktu s divokými prasaty. Za porušení hrozí fyzickým osobám pokuty až 50.000 Kč, právnickým osobám či podnikatelům až dva miliony korun.