Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V ČR hrozí silné bouřky s krupobitím, hrozí rozvodnění řek

Bouřky, ilustrační fotografie
Bouřky, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Meteorologové sjednotili výstrahu před bouřkami pro celou ČR. Nově platí ve všech krajích od dnešních 14:00 do 23:00. Přívalový déšť může ojediněle vést k rychlému odtoku vody ze svahů, rozvodnění malých toků a zatopení níže položených míst nebo sklepů.

Bouřky může doprovázet krupobití, silný vítr s nárazy okolo 70 kilometrů v hodině a přívalové srážky s úhrny až 30 milimetrů. "Přes naše území postupuje k východu frontální vlna. Za ní se ve vlhkém a instabilním vzduchu budou vytvářet bouřky," uvedli meteorologové. Bouřky by podle nich měly ustávat k večeru.

Lidé by kvůli nárazovému větru měli zajistit okna, dveře a odstranit nebo upevnit volně položené předměty, například zahradní nábytek. Díky očekávanému dešti zrušili meteorologové varování před vznikem požárů na jižní Moravě.

Předpověď na sobotu (00-24):Oblačno až polojasno, ojediněle, v severovýchodní polovině území místy přeháňky. Ojediněle bouřky. Ráno místy mlhy. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 24 až 28 °C, na jihovýchodě až 31 °C. Mírný severozápadní vítr 3 až 7 m/s bude večer slábnout.

Předpověď na neděli (00-24):Polojasno až oblačno. Večer na jihozápadě a jihu přibývání oblačnosti a později místy přeháňky nebo bouřky, informuje chmi.cz. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 26 až 30 °C, na jihovýchodě až 33 °C. Slabý proměnlivý nebo východní vítr 1 až 4 m/s.

Předpověď na pondělí (00-24):Většinou oblačno, od západu na většině území přeháňky, místy bouřky, ojediněle i silné. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 26 až 30 °C, na východě a jihovýchodě až 33 °C. Mírný jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s, se bude měnit na jihozápadní. Vítr v bouřkách přechodně zesílí.

Témata:  počasí bouřky

Aktuálně se děje

8. května 2024 21:57

Policie objasnila vraždu v Plzni. Motivem byly partnerské neshody

Policie ve středu obvinila sedmatřicetiletého muže z místní komunity bezdomovců z vraždy, kterou se plzeňští kriminalisté zabývají od úterního odpoledne. Pobodaná žena dnes podlehla svým zraněním v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy