Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Africký mor prasat byl potvrzen už u 29 divočáků. Rozšířil se kvůli potravinám?

Vepři
Vepři
Foto: Pixabay

Zlín - Africký mor prasat byl k dnešku potvrzen už u 29 uhynulých divočáků. Od úterý tak přibyly čtyři nové případy. Jednou z možností, jak se mohla choroba na české území dostat, je přenos skrze potraviny.

Ve Zlínském kraji byl od vypuknutí nákazy před více než dvěma týdny nahlášen nález 47 uhynulých divokých prasat. U 13 z nich byly výsledky testů negativní, ve čtyřech případech nejsou zatím k dispozici. Jednoho z nalezených divočáků pravděpodobně nebude možné kvůli vysokému stupni rozkladu zbytků těla otestovat vůbec.

"Ve všech čtyřech nově potvrzených případech byla mrtvá těla nalezena v již dříve postižených katastrech. Dvakrát šlo o Zlín-Lužkovice, po jednom případu pak přibylo ve Zlíně-Přílukách a Kostelci u Zlína," uvedl Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS).

Kromě zmíněných katastrů byli v uplynulých dnech pozitivně testováni uhynulí divočáci také v Hvozdné. V závěru minulého týdne byla na africký mor prasat otestována i dvě divoká prasata ze Vsetínska, ale s negativním výsledkem. Zdroj nákazy se dosud nenašel.

"Zatím vše nasvědčuje tomu, že nějakým způsobem muselo dojít k zavlečení přímo na to místo," řekl již dříve ČTK ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Kdyby šlo podle něj o přenos skrze populaci divokých prasat, zjistil by se podle něj nejspíš hromadný úhyn. "Mohlo navíc jít o jiný zdroj než divoká prasata nebo potraviny, jestli tam někdo něco vyhodil, těžko říct," doplnil. Z blízkých území okolních států nemají veterináři informace o výskytu nemoci.

Takzvaná zamořená oblast, ve které platí mimořádná veterinární opatření, se rozšířila na celý okres Zlín. Platí v ní zákaz lovu a krmení divokých prasat. Chovatelé musí prasata ustájit tak, aby nemohla přijít do kontaktu s divokými prasaty. Za porušení hrozí fyzickým osobám pokuty až 50.000 Kč, právnickým osobám či podnikatelům až dva miliony korun.

Témata:  Zlínský kraj divočáci státní veterinární správa mor prasat vepři

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy