reklama

Teplota vzduchu na Moravě a ve Slezsku byla 18,6 stupně, v Čechách byla o 0,6 stupně nižší. Nejtepleji bylo 22. června, kdy na osmi stanicích rtuť teploměru vystoupala nad 35 stupňů. Nejvyšší teplota 36 stupňů Celsia byla naměřena ten den v Řeži. Tropická noc, kdy minimální teplota vzduchu neklesne pod 20 stupňů, nastala v červnu třikrát.

"Maximální denní teplota vzduchu přesahující 35 stupňů Celsia není na našem území pro červen příliš neobvyklá, od roku 1961 se alespoň na jedné stanici vyskytla v 16 letech," uvedli meteorologové. V historii byla nejvyšší denní červnová teplota v Česku naměřena v roce 2000, kdy 22. června bylo v Brně-Žabovřeskách 38,2 stupně.

Slunce svítilo v červnu v průměru 282 hodin, průměr o 36 procent převýšil normál. Nejdéle, a to 300 hodin za měsíc, svítilo Slunce na jihu Moravy a v Kraji Vysočina.

Srážkově byl červen normální. Spadlo 68 milimetrů srážek, tedy 68 litrů vody na metr čtvereční, což představuje 87 procent normálu. V Čechách ale pršelo víc než na Moravě. Málo pršelo na jihu Moravy, kde koncem měsíce přetrvávalo sucho. Hodně pršelo 6. června ve východních Čechách, na Českomoravské vrchovině a v Jeseníkách. Silné bouřky doprovázené přívalovými dešti se vyskytly také 28. června v Čechách.

Máme před sebou chladnější dny

Dnes bude proměnlivá oblačnost, ojediněle přeháňky. Později odpoledne a večer od západu vyjasňování. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 °C, v 1000 m na horách kolem 14 °C. Čerstvý severozápadní vítr 4 až 8 m/s s nárazy kolem 15 m/s, bude během odpoledne od západu slábnout.

V pátek skoro jasno až polojasno, ráno ojediněle mlhy. Během dne postupně od západu přibývání oblačnosti a odpoledne a večer na většině území přeháňky, ojediněle i bouřky. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s, během dne v Čechách mírný západní 2 až 6 m/s.

V sobotu proměnlivá velká oblačnost, na většině území přeháňky, ojediněle bouřky. K večeru ubývání srážek a částečně i oblačnosti. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 17 až 21 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s.

V neděli skoro jasno až polojasno, během dne od západu přechodně až zataženo a ojediněle slabý déšť. Nejnižší noční teploty 12 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty 21 až 25 °C. Slabý západní vítr 1 až 4 m/s.