Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukradená bankovka za dva miliony se po deseti letech vrátí do muzea v Olomouci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Olomouc - Před 10 lety byla z Vlastivědného muzea v Olomouci odcizena vzácná československá bankovka, takzvaná státovka. Bankovku zadrželi policisté letos v březnu poté, co se objevila na jednom z aukčních internetových portálů. Její hodnota je dle posudku dva miliony korun. Do konce července se vrátí do sbírek.

"Policie nám v dopise oznámila, že státovku nám již vrátí, už ji mají znalecky ohodnocenou. Stojí zde, že její minimální hodnota je dva miliony korun. Zpátky do muzea by se měla vrátit do konce července," uvedl ředitel muzea Břetislav Holásek.

Pravost vzácné pětitisícikoruny z roku 1919 nedávno potvrdili znalci z České národní banky. Ředitel muzea již dříve ČTK řekl, by chtěli bankovku vystavit v příštím roce při příležitosti výstavy ke 100. výročí vzniku Československa. Muzeum totiž vlastní ještě jednu bankovku v této edici, nižší nominální hodnoty.

Šéf olomoucké policie Jiří Musil v březnu sdělil, že pravděpodobný pachatel pracoval v době krádeže v okruhu Vlastivědného muzea. Stíháno však může být více lidí. Kriminalisté již dříve oznámili, že na případu se nepodílel jen jeden člověk. Zda byl již někdo obviněn, policisté zatím nesdělili.

Takzvaná státovka byla v oběhu 20 měsíců, od 7. srpna 1919 do 15. dubna 1921. "Právě ta krátká doba oběhu stojí za tím, že bankovek, které se musely naráz vyměnit a nebyly dlouho v oběhu, je poměrně málo. Dnes evidujeme ve veřejných a soukromých sbírkách asi 36 pravých kusů této státovky," uvedl již dříve Filip Hradil z Vlastivědného muzea v Olomouci.

Témata:  Vlastivědné muzeum Olomouc peníze krádeže Olomouc Policie ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy