Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel hrdina Jaroslav Hofrichter (†95). V řadách RAF nasazoval život za národní svobodu

Jaroslav Hofrichter
Jaroslav Hofrichter
Foto: Profimedia **www.profimedia.cz**

Praha - V pondělí v Ústřední vojenské nemocnici v Praze-Střešovicích zemřel veterán a plukovník ve výslužbě Jaroslav Hofrichter, bylo mu 95 let.

Někdejší palubní střelec sloužil u 311. bombardovací perutě Royal Air Force (RAF), jejímiž členy byly výhradně Čechoslováci. "Odešel hrdina, který v řadách RAF neváhal nasadit život v boji za obnovení naší národní svobody. Čest jeho památce," uvedl ministr obrany Martin Stropnický.

Rodilý Plzeňan začal v 15 letech navštěvovat tamní aeroklub. V 18 letech se přihlásil k pilotnímu výcviku. Po okupaci nacisty zamířil v roce 1940 přes Jugoslávii do britské Palestiny, kde vstoupil do československé armády v zahraničí. Po přesunu do Velké Británie se přihlásil k letectvu.

"Byl jsem nasazen rovnou pod Coastal Command, mám za sebou i tři tisícové nálety na Německo... Strach a bát se, jsou dva rozdílné pojmy. Strach byl vždy. Když jsme šli na operační let, tak jsme měli sucho v puse... Ale, kdybych řekl, že jsem se nikdy nebál tak bych lhal. Na lodě jsme útočili nízko, to jsem si říkal: Sem dostřelí každá puška," vzpomínal na zážitky z války Hofrichter v rozhovoru pro web Pametnaroda.cz.

Po válce byl Hofrichter zadržen, když svým kamarádům, kteří po převratu utekli do Anglie, vozil tajně osobní věci, které museli zanechat v Československu. Vyšetřovatelé jej sice neobvinili, ale armáda se jej zbavila. V roce 1949 byl zatčen, vyslýchán a poté propuštěn z vojenské služby. Až do odchodu do důchodu v roce 1975 pracoval jako seřizovač automatů v podniku Tesla Karlín. V roce 1990 byl mimořádně jmenován do hodnosti podplukovníka a následující rok byl jmenován plukovníkem.

Témata:  úmrtí Martin Stropnický Jaroslav Hofrichter

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy