Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud se po více než roce vrátí k privatizaci OKD, podle obžaloby vznikla škoda přes 5,7 miliardy korun

OKD, Důl Paskov
OKD, Důl Paskov
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Obvodní soud pro Prahu 2 začne ve středu opět projednávat privatizaci společnosti OKD z roku 2004, při které podle obžaloby vznikla škoda přes 5,7 miliardy korun. V centru pozornosti bude revizní znalecký posudek, jehož vypracování zadala soudkyně Iva Fialová.

V případu figuruje znalec Rudolf Doucha a dva bývalí místopředsedové fondu, Pavel Kuta a Jan Škurka. Žalobci Douchu viní z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku, za což mu hrozí až deset let vězení. Zbývajícím dvěma mužům hrozí až osm let vězení za porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Prodej akcií schválila v roce 2004 vláda Stanislava Grosse, v níž byl ministrem financí současný premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Doucha hodnotu podílu vyčíslil na dvě miliardy korun. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ale privatizaci zamítl s tím, že je cena příliš nízká. Fond národního majetku poté podíl prodal společnosti Karbon Invest za 4,1 miliardy korun. Podle státního zástupce však byla tehdejší cena státního podílu nejméně 9,8 miliardy. Sobotka kvůli prodeji dodnes čelí kritice.

Podle Lidových novin revizní posudek uvádí, že akcie Doucha ocenil chybně. Údajně tehdy nezapočítal mimo jiné 23 dceřiných společností a další majetek firmy. Autoři revize kritizují i posudek, který pro policii vypracovala společnost A-Consult a z něhož žalobci vypočítali údajnou vzniklou škodu. Znalci totiž podle revizního posudku pracovali s účetní uzávěrkou za rok 2003, kterou Doucha nemohl k datu ocenění mít.

Kuta se Škurkou se hájili tím, že Douchův posudek neměl na privatizaci vliv, protože začala mnohem dříve. Oba prý zajišťovali servis pro privatizaci a řídili se pokyny Sobotky a tehdejšího ministra průmyslu Milana Urbana. Podle Sobotky vláda rozhodovala na základě dalších ukazatelů a její postup vyhodnotila Evropská komise jako správný.

Témata:  OKD privatizace Rudolf Doucha

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 21:41

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy