reklama

"Je potřeba větší součinnosti policie a městské policie v rámci cvičení, tady si myslíme, že je potřeba přidat," řekl Chovanec novinářům. Dodal, že státní policie má speciální tým nazvaný METRO, kde slouží téměř sto policistů. "Chceme daleko větší součinnost při cvičeních. Pokud by se jednou něco stalo, tak je potřeba, aby se policisté orientovali v metru, spolupracoval spolu," podotkl ministr. Nejbližší termínem pro takové cvičení by mohl být letošní podzim, dodal.

Bezpečnost metra i celého města by v budoucnu mohl zlepšit i nový kamerový systém o jehož instalaci uvažuje magistrát. Primátorka Krnáčová uvedla, že hlavním účelem je zachycení případných nežádoucích jevů. Systém podle ní nemá obtěžovat občany. Chovanec doplnil, že police bude při výběru kamer se hlavním městem spolupracovat. Také on považuje za nutné, aby Pražany neobtěžovaly, ale umožnily například identifikovat obličeje pachatelů.

Podstatné je podle Chovance také to, aby data z kamer mohli policisté využívat ve spolupráci se dopravním podnikem nebo například zaměstnanci letiště. "Oni jsou dnes v postavení, kdy nemohou zadržet konkrétní osobu, byť mají důvodné podezření," řekl Chovanec k problému, který se bude upravovat legislativně. "Sdílení dat mezi policií a civilními subjekty, pravidla tohoto sdílení a možnost civilních zaměstnanců krátkodobě zadržet osobu na stejné bázi jako mají dejme tomu myslivci nebo rybáři," vyjmenoval podstatu legislativní změny.

Premiér, primátorka a ministr vnitra dnes v rámci bezpečnostního auditu navštívili také pražské letiště a seznámili se s bezpečnostními opatřeními, která se využívají tam. Sobotka poznamenal, že vláda se takzvané kritické infrastruktuře věnuje již po několikáté. "Považuji ovšem za nezbytné, abychom se tím nezabývali pouze na papírech," řekl premiér.