Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude třeba nová televize? Senát schválil novelu o přechodu na vysílání DVB-T2

Senát
Senát
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Senát dnes beze změny schválil novelu, která řeší přechod na televizní vysílání v novém standardu DVB-T2. Počítá se s termínem 1. února 2021. Norma také posiluje práva klientů mobilních operátorů.

Pro zákon hlasovalo 50 senátorů, sedm jich bylo proti. Senátoři už pak nehlasovali o pozměňovacím návrhu svého ústavně právního výboru, který chtěl mimo jiné odložit nejzazší konec vysílání v dosavadním formátu DVB-T na 30. červen 2022.

Ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) dnes řekl senátorům, že bezplatné volně šiřitelné vysílání sleduje asi 60 procent domácností. Pokud by domácnosti o tuto bezplatnou platformu přišly, musely by se obracet na poskytovatele satelitní nebo kabelové televize, a za ty se již musí platit, popsal.

Ředitel strategie Českých radiokomunikací Marcel Procházka v úterý řekl, že radiokomunikace zvýší do konce roku pokrytí signálem DVB-T2 až na 97 procent obyvatel ČR. "Takže televizním divákům zjednodušíme přechod na standard," ujistil.

Radiokomunikace už podle něj začaly certifikovat televizní přijímače, aby se diváci při jejich nákupu lépe orientovali. Poznamenal, že problém bude možné řešit i nákupem set-top boxu za zhruba 500 korun.

Standard DVB-T2 umožňuje vysílat více programů ve vyšší kvalitě na nižším množství frekvencí. Přechod na nový standard je podle vlády nutný kvůli tomu, že ČR musí na základě mezinárodních dohod i rozhodnutí EU uvolnit nynější pásmo 700 MHz pro novou generaci rychlého mobilního internetu.

Novela také počítá s tím, že Česká televize bude muset nabízet při vysílání zahraničních dabovaných filmů nebo seriálů také jejich alternativu v původním znění s titulky.

Novela zvyšuje pravomoci Českého telekomunikačního úřadu a také pokuty operátorům. Lhůta pro změnu mobilního operátora se má zkrátit ze 42 na deset dní. Nově má také platit, že pokud klient neudělí prokazatelný souhlas s prodloužením smlouvy na dobu určitou, mění se tato smlouva na dobu neurčitou. Sjednocuje také délku výpovědních lhůt u služeb elektronických komunikací na nejvýše 30 dní.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky zákony mobilní operátoři

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy