Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senát navrhl na vyznamenání Stingla, Urbanovou nebo Černého

Senát Parlamentu ČR
Senát Parlamentu ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Pěvkyně Eva Urbanová, cestovatel Miloslav Stingl, ekonom Milan Zelený či folklorní zpěváci Jožka Černý a Jarmila Šuláková patří k 26 osobnostem, které dnes Senát navrhl na státní vyznamenání. Nominace nyní dostane prezident Miloš Zeman, který návrhy může, ale nemusí akceptovat. Například Zeleného i Šulákovou nominovala také Sněmovna.

Mezi senátní kandidáty tradičně patří váleční veteráni, odbojáři a vědci včetně lékařů. Nominováni byli neurochirurgové Vladimír Beneš, Eduard Zvěřina a Pavel Haninec, neuroložka Soňa Nevšímalová, psycholog Jaroslav Šturma, genetik Jan Svoboda a molekulární biolog Emil Paleček.

Znovu navržen byl - podobně jako Stingl a Haninec - také zakladatel občanského sdružení Život 90 Jan Lorman, který se zabývá péčí o seniory. Z podnikatelů byl nominován jen šéf společnosti Eutit Pavel Dragoun, jehož firma je výrobcem materiálů na dlažbu, kanalizaci a potrubí. Z výtvarných umělců byl opětovně navržen sochař Milan Knobloch, který také získal sněmovní nominaci.

Sněmovna schválila už začátkem června seznam adeptů na státní vyznamenání. Je na něm 36 jmen. Prezident Miloš Zeman by podle poslanců měl vyznamenat například kardinála Miloslava Vlka in memoriam, rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou či folklorní zpěvačku Jarmilu Šulákovou in memoriam.

Na Řád Bílého lva jsou senátory navrženi piloti britského královského letectva Josef Koukal, jehož také navrhla Sněmovna, dále Miroslav Antonín Liškutín a Jiří Pavel Kafka, který se do Británie dostal jako jedno z dětí v transportech organizovaných Nicholasem Wintonem. Řád T. G. Masaryka by mohla získat Zdenka Fantlová - Ehrlich, která přežila několik nacistických koncentračních táborů včetně Osvětimi.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky státní vyznamenání

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy