Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kubera zváží kandidaturu na prezidenta, senátory už přesvědčil

Jaroslav Kubera na 24. kongresu ODS
Jaroslav Kubera na 24. kongresu ODS
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) nasbíral mezi kolegy v horní komoře Parlamentu dost podpisů pro svou kandidaturu na Hrad. Zda bude o funkci prezidenta opravdu usilovat, se chce rozhodnout až dle toho, jací další kandidáti se přihlásí.

"Dosavadní kandidáti mě neoslovují, stále čekám, že se objeví ještě jiní kandidáti, zejména po volbách do Poslanecké sněmovny. Mám to připravené a rozhodnu se na poslední chvíli," řekl Kubera idnes.cz. Uvažuje o tom, že by se podpisy pokusil nasbírat i mezi poslanci, i když je již nepotřebuje.

Začátkem roku Kubera řekl, že aktuální volební období v senátu i komunální politice jsou pro něj poslední. Podpis pro kandidaturu na hrad dostal nejen od senátorů ODS, ale i z klubů ČSSD, KDU-ČSL a hnutí ANO.

Prezidentskou funkci chce příští rok obhajovat Miloš Zeman. Jeho vyzyvateli jsou například textař a podnikatel Michal Horáček, bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš, bývalý šéf automobilky Škoda Auto Vratislav Kulhánek, lékař Marek Hilšer, podnikatel Igor Sládek, bývalý šéf kabinetu Jiřího Rusnoka Karel Štogl nebo hudebník a předseda strany Rozumní Petr Hannig.

Témata:  Jaroslav Kubera Senát Parlamentu České republiky EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy