Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi sáhnou hlouběji do kapsy. Za elektřinu v létě kvůli tropům připlatí

Klimatizace, ilustrační foto
Klimatizace, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Současná vedra zvyšují spotřebu elektřiny. Domácnosti ve větší míře využívají klimatizace nebo filtraci vody v bazénech.

Proti zimnímu období je ale i tak spotřeba stále nízká, vyplývá z vyjádření poskytovatelů energií, které dnes oslovila ČTK. Meteorologové varují před tím, že teploty se dnes mohou v Česku vyšplhat až k 38 stupňům Celsia.

Alternativní dodavatel Centropol Energy uvedl, že očekává během tropů u svých zákazníků proti dnům s průměrnou teplotou zvýšení spotřeby o šest až devět procent. "České domácnosti nevyužívají klimatizace v takovém rozsahu, jako je tomu v zahraničí. U portfolií s větším podílem podnikatelů či větších průmyslových podniků bude navýšení určitě vyšší," uvedl manažer nákupu elektřiny společnosti Milan Velner.

"Pro dnešní den počítáme s téměř o šest procent větší dodávkou než před týdnem ve stejný den, kdy se ochladilo a teplota byla zhruba 20 stupňů Celsia," doplnila mluvčí dalšího alternativního dodavatele Bohemia Energy Hana Novotná.

Drtivá většina dodavatelů už dříve ČTK sdělila, že spotřeba elektřiny v Česku se v letních měsících v průběhu let postupně zvyšuje. Podle dat Energetického regulačního úřadu (ERÚ) činila například loni v srpnu hrubá spotřeba elektřiny, jež zahrnuje i elektřinu spotřebovanou při výrobě a ztráty v sítích a v přečerpávacích vodních elektrárnách, 5,5 terawatthodiny (TWh), meziročně o zhruba procento více. Proti srpnu 2009 jde o nárůst o téměř osm procent.

Dodavatelé se shodují, že zvýšená spotřeba elektřiny v létě se přesto nevyrovná zimním měsícům. Podle dat ERÚ například v letošním lednu, který byl nejchladnější od roku 2006, spotřebovali Češi 7,5 TWh elektřiny. Hrubá spotřeba za celý loňský rok činila 72,4 TWh, meziročně o dvě procenta více.

Témata:  elektřina elektrárny Češi klimatizace

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy