Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaměstnanci OKD, kteří budou propuštěni, dostanou od státu finanční podporu

OKD, Důl Paskov
OKD, Důl Paskov
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Vláda schválila příspěvek pro propouštěné zaměstnance OKD. Dostanou 7000, respektive 8000 korun měsíčně. Finanční podpora se bude týkat všech propouštěných zaměstnanců OKD, tedy nejen horníků, ale i pracovníků v dalších profesích. Příspěvek bude vyplácen po omezenou dobu, a to v rozmezí tří měsíců až maximálně pět let, vždy podle odpracované doby a věku pracovníka, uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Ačkoli návrh příspěvku ke zmírnění sociálních dopadů kvůli útlumu těžby z dílny ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) kritizoval ministr financí Andrej Babiš (ANO), nakonec byla podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka vláda jednomyslně pro. Podle Sobotky je to důležitý krok v pomoci lidem i regionu.

Cílem vlády podle něj zůstává udržet OKD v provozu. "Část propouštěných horníků je zároveň připraven zaměstnat státní podnik Diamo," uvedl premiér v tiskové zprávě. Situací v OKD se bude kontinuálně zabývat pracovní skupina, složená ze zástupců vlády, sociálních partnerů a kraje.

"Příspěvek bude vyplácen po omezenou dobu v závislosti na počtu odpracovaných let. Ten, kdo odpracoval dva až pět let, bude příspěvek pobírat tři měsíce. Za každý další odpracovaný rok navíc se mu počet měsíců, po které může s příspěvkem počítat, zvyšuje o tři," uvedlo dnes MPO. Výjimku podle něj bude tvořit sociálně ohrožená skupina pracovníků starších 50, respektive 55 let, kteří u firmy pracovali nepřetržitě nejméně 25 let a v podzemí odpracovali alespoň 3300 směn. Ti by mohli příspěvek dostávat pět let.

"U povrchových pracovníků je podmínkou dosažení věku nejméně 55 let. Výše příspěvku bude diferencovaná podle převažující činnosti. V případě převažující práce v podzemí bude činit 8000 Kč a na povrchu 7000 Kč měsíčně," dodalo MPO.

Spor dnes vedl Babiš o to, kdo přesně má příspěvky dostat. Původní návrh MPO počítal s tím, že příspěvky ke zmírnění dopadů útlumu těžby by od státu měli dostávat nejen propuštění horníci a další pracovníci OKD, ale i deset dalších firem. Babiš dnes před jednáním vlády uvedl, že s návrhem nesouhlasí, protože je příliš široký. Podotkl, že nesouhlasí například s tím, aby příspěvky dostávali horníci z povrchových dolů.

Vedle lidí z OKD měli podle původního návrhu MPO dostávat příspěvky i propuštění zaměstnanci společností Severní energetická, Slezská důlní díla, Důl Kohinoor, Czech Coal Power, Coal Servicec, Sev.en WT, KSK - BELT, Diamo s uranovými doly, ze závodu Slováckých strojíren Komořany a také báňští záchranáři OKD HBZS. Ministerstvo průmyslu však dnes během jednání vlády ČTK sdělilo, že schválený příspěvek se týká jen zaměstnanců OKD.

Podobné nařízení o příspěvcích vydala vláda před 15 lety při útlumu hnědouhelného hornictví. Tehdy se dávka 5280 korun vyplácela maximálně 30 měsíců.

Témata:  OKD vláda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy