Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chceme zjednodušit vyřizování na úřadech a přidat učitelům, plánuje STAN

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Starostové a nezávislí chtějí prosazovat zvýšení platů učitelů až na 130 procent průměrné hrubé mzdy, chtějí také zjednodušit vyřizování životních situací na úřadech a spolu se zvyšováním výdajů na obranu posílit vojenské školství.

Stojí to v návrhu volebního programu hnutí, který představili zástupci STAN na dnešní tiskové konferenci. Program bude ještě 24. srpna schvalovat celostátní konference hnutí.

Zvýšení platů učitelů na 130 procent průměrné hrubé mzdy je podle prvního místopředsedy STAN Víta Rakušana podmínka pro to, aby se do školství dostávali angažovaní svědomití pedagogové, kteří budou motivováni ve svém povolání.

Rakušan uvedl, že plat by se měl pohybovat kolem 45.000 korun měsíčně. "A to by měla být výzva pro každou vládu, která nastoupí po těchto volbách, aby tak dosáhli do dvou let svého působení," prohlásil. Podle červnových údajů Českého statistického úřadu představovala průměrná hrubá mzda v tuzemsku 27.889 korun, takže 130 procent by znamenalo přes 36.000 korun.

V rámci zvyšování výdajů na obranu na dvě procenta hrubého domácího produktu je podle volebního lídra hnutí Jana Farského možné mimo jiné rozšířit vojenské školství. "Není přeci podmínkou, že ta dvě procenta musíme utratit za zbraně, náboje, výzbroj. Ale můžeme tyto finance použít z mého pohledu daleko logičtěji, a to v tom, že je použijeme na zlepšení školství a podporu výzkumu a vývoje," řekl.

Jednou z možností je podle něj založení další vojenské vysoké školy. Podle něj nepůjde jen o budoucí vojáky, ale i o civilní profese, jejichž absolventi by povinně odsloužili určitý čas v armádě a pak byli volní pro civilní sféru.

Témata:  Starostové a nezávislí mzdy učitelé úřady

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy