reklama

Podle mluvčího inspekce Pavla Kopřivy šlo o prodej nebezpečných potravin pro lidské zdraví, falšovaných i nejakostních. Řetězce mají možnost podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Vyšší pokutu dostal Kaufland, kterému inspekce sečetla sedm prohřešků. Prvním z nich byl prodej rybích prstů, kde místo avizovaných 36 prstů našel zákazník jen 30. Dále prodával podle Kopřivova výčtu nebalené pomeranče a rajčata, u nichž uváděl nepravdivou zemi původu. Zákazník také mohl nakupovat několik druhů paštik BEST, jež obsahovaly sóju, která však nebyla na obale uvedená, přestože jde o alergen. Dále nabízel dušenou šunku B-Unipack, ve které bylo jen osm procent čisté svalové bílkoviny, přitom v šunce jí musí být nejméně deset procent. "Kaufland prodával také banány, z nichž pětina měla prasklou slupku, trpěla vodnatostí, otlaky a hnilobou. U karotky trpělo 15 procent zeleniny plísní," uvedl Kopřiva.

Prohřešky Aholdu byly obdobné. Kopřiva uvedl, že prodával shnilé a plesnivé hrozny, také byly nadměrně znečištěné a ošetřené postřikem. V nabídce měl plesnivé korbáčiky, brambory měly klíčky delší než centimetr.

Ahold také uchovával v nevyhovujících podmínkách stoprocentní ovocné šťávy a 14 různých pekařských výrobků určených k dopečení. Posledním prohřeškem byl prodej játrového bočku zabijačkového, kuřecích stehen a klobás po datu použitelnosti, dodal Kopřiva.