Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chovanec před komisí označil úniky ze spisů za rakovinu

Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Před komisí, která se zabývá únikem z policejních spisů, dnes vypovídal ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Po výslechu novinářům řekl, že považuje úniky do médií za velký problém. Podle něj některá média získávají hlubší vhled do různých kauz, což může poškodit obviněné osoby, protože se nakonec může ukázat, že jsou nevinné.

Chovanec úniky označil za velkou bolest nebo rakovinu celého systému. Podle něj je zjevné, že některá média mají hlubší vhled do živých kauz, což není v pořádku. Dodal, že orgány činné v trestním řízení by měly dbát na to, aby informace neunikaly. „Já si myslím, že je potřeba, aby trestní řízení bylo neveřejné," řekl Chovanec, který před poslanci vypovídal zhruba hodinu a půl.

Prolomit ochranu novinářů, kteří nemají povinnost prozradit své zdroje, podle něj nejde. „Spíše je to otázka na některou z tajných služeb, aby se tomuto fenoménu začala věnovat. Já to vnímám jako obrovskou rakovinu toho, co se děje v České republice. Není možné, aby některé výslechy svědků byly přenášeny v médiích de facto online," myslí si.

Systém je podle jeho mínění nastaven správně, ale musí fungovat a nastavit se v něm dozorové mechanismy. Podle něj si musí policisté i státní zástupci uvědomit, že „jsou na jedné lodi". „Je potřeba, abychom společně ladili ten systém tak, aby ty úniky byly co nejmenší. Oni budou vždycky, když selže lidský prvek. Musí být zjevné, že prodávat a vynášet informace z živých svazků není možné," řekl.

Chovanec dodal, že ho poslanci konfrontovali také s informacemi, které jim před týdnem vyložil bývalý novinář Mladé fronty Dnes Marek Přibil, jehož uniklé nahrávky s exministrem financí a předsedou ANO Andrejem Babišem byly hlavním impulsem pro zřízení komise. „Já pana Přibila neznám. Jednou jsem s panem Přibilem hovořil telefonicky dva roky zpátky a od té doby jsme spolu nemluvili a osobě jsme se nesetkali," řekl Chovanec.

Témata:  Milan Chovanec EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy